Зарплату та премії держслужбовців будуть рахувати по-новому: Кабмін схвалив законопроект про зміну підходів

17:14, 22 листопада 2022
Уряд схвалив законопроект про єдині підходи в оплаті праці державних службовців: передбачено обмеження стимулюючих виплат, зокрема премія за результатами щорічного оцінювання не може перевищувати розміру посадового окладу.
Зарплату та премії держслужбовців будуть рахувати по-новому: Кабмін схвалив законопроект про зміну підходів
Джерело фото: КМУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

22 листопада 2022 року на засіданні Уряд схвалив проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад».

Основними новелами законопроекту є:

- запровадження прозорої системи оплати праці на основі класифікації посад. Так, оплата праці державного службовця має враховувати кваліфікацію та досвід, важливість і складність роботи на посаді, ступінь відповідальності, а також результативність, ефективність та якість виконання посадових обов’язків.

- чітке розмежування заробітної плати на основну та додаткову.

Основна частина має складати не менше 70% на індивідуальному рівні (фіксована виплата та основна винагорода). Сюди відносяться: надбавка за вислугу років, надбавка за ранг, допомога до щорічної відпустки. Оклад, тобто грейд, визначаються на основі класифікації посад державної служби згідно з Каталогом типових посад.

Додаткова частина має складати не більше 30% на індивідуальному рівні (залежить від особистого внеску в загальний результат роботи органу). Сюди відноситься премія місячна або квартальна, премія за результатами оцінювання, компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою.

- обмеження стимулюючих виплат. Премія за результатами щорічного оцінювання не може перевищувати розміру посадового окладу. Місячна премія державного службовця не може перевищувати 30%, а квартальна - 90% розміру його посадового окладу.

- встановлення максимального розміру надбавки за вислугу років на рівні 30% від підвищеного посадового окладу.

Згідно з положеннями законопроекту запровадження нової системи оплати праці державних службовців передбачається з 1 січня 2024 року, крім державних службовців державних органів, діяльність яких регулюється спеціальними законами, для яких передбачається запровадження нової системи оплати праці з 1 січня 2025 року, а до того часу вони повинні будуть привести положення спеціальних законів у відповідність до положень Закону України «Про державну службу» в частині, що стосується оплати праці державних службовців.

«Законопроект розроблено з метою запровадження прозорої системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад, посилення ролі посадового окладу, припинення практики виплат надмірних необґрунтованих надбавок, запровадження дієвого механізму оптимізації граничної чисельності працівників державних органів, впровадження системи грейдів», - розповів Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

Наразі невідомий остаточний варіант законопроекту, але нижче наводимо редакцію, яку раніше публікувало НАДС.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді