Громадяни зможуть під час звіту мера чи місцевого депутата ставити їм питання – комітет підтримав законопроєкт

13:19, 14 листопада 2022
Пропонується передбачити публічний звіт мера та депутата місцевої Ради з можливістю для громадян поставити питання градоначальнику чи місцевому депутату.
Громадяни зможуть під час звіту мера чи місцевого депутата ставити їм питання – комітет підтримав законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує депутатам схвалити у першому читанні законопроєкт №7283 про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування, яким пропонується, зокрема, передбачити публічний звіт мера та депутата місцевої ради з можливістю для громадян поставити питання градоначальнику чи місцевому депутату.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 42 Закону «Про місцеве самоврядування» та передбачити, що сільський, селищний, міський голова зобов’язаний не рідше одного разу на рік звітувати про свою роботу перед територіальною громадою у порядку, визначеному законом та статутом територіальної громади.

При цьому перед територіальною громадою сільський, селищний, міський голова звітує на відкритій зустрічі, у спосіб, який дозволяє жителям поставити запитання, висловити зауваження та подати пропозиції. Письмовий звіт сільського, селищного, міського голови оприлюднюється на офіційному вебсайті ради та розміщується у приміщенні ради не пізніше ніж за сім календарних днів до дати публічного звіту.

Змінами до статті 16 Закону про статус депутатів місцевих рад передбачені подібні до мерських правила звітування для депутатів місцевих рад. Чинне законодавство не передбачає запитань від громадян під час публічних звітів.

Також передбачається прискорення розгляду електронних петицій до місцевої влади на сесії відповідної Ради. Змінами до статті 46 Закону «Про місцеве самоврядування» передбачено, що: Електронна петиція, яка набрала необхідну кількість підписів, розглядається на черговому пленарному засіданні сільської, селищної, міської ради з урахуванням вимог цього закону.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про місцевий референдум», який передбачає зміни до процедури судового оскарження результатів референдуму.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Стадник
    Ігор Стадник
    заступник голови Вінницького апеляційного суду