Верховний Суд скасував указ Зеленського про звільнення судді КСУ Касмініна

18:15, 27 жовтня 2022
Екссуддя Конституційного Суду Касмінін, якого разом з Олександром Тупицьким фактично звільнив своїм Указом Володимир Зеленський, виграв справу у Касаційному адмінсуді Верховного Суду.
Верховний Суд скасував указ Зеленського про звільнення судді КСУ Касмініна
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, 27 березня 2021 року Володимир Зеленський своїм указом скасував Укази Віктора Януковича про призначення суддями Конституційного Суду України Олександра Тупицького та Олександра Касмініна.

Володимир Зеленський тоді пояснив це «аудитом указів Віктора Януковича». Наразі, як повідомляло ДБР, Олександр Тупицький знаходиться у розшуку.

Втім, як стало відомо «Судово-юридичній газеті», 27 жовтня колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду задовольнила позов Олександра Касмініна і скасувала відповідний Указ Президента Зеленського про його «звільнення» (тобто, про скасування указу Януковича щодо призначення Касмініна). Відповідну інформацію підтвердили «Судово-юридичній газеті» у пресслужбі Суду.

Головуюча суддя по справі П/9901/97/21 Людмила Єресько, судді-учасники колегії Мирослава Білак, Андрій Жук, Андрій Загороднюк, Жанна Мельник-Томенко.

Разом з тим, він не повернеться до роботи суддею. Адже, як вказано на сайті КСУ, Олександр Касмінін «припинив повноваження судді Конституційного Суду України 19 вересня 2022 року у зв’язку з закінченням строку повноважень».

Наразі на його місце у КСУ вже призначено іншого суддю.

Нагадаємо, що рішення КАС ВС можуть бути оскаржені до Великої Палати Верховного Суду.

Раніше ми писали, що 14 липня 2021 року колегія суддів КАС ВС у складі Наталії Коваленко (головуюча), Олександра Стародуба, Володимира Кравчука, Альберта Єзерова та Сергія Чиркіна визнала незаконним Указ Володимира Зеленського від 27 березня 2021 року про скасування указу про призначення суддею Олександра Тупицького у 2013 році.

Суд дійшов висновку, що Президент не мав права скасовувати акт індивідуальної дії одного зі своїх попередників, оскільки такий акт вже вичерпав свою силу.

Увечері того ж дня на сайті Офісу Президента з'явилася заява, в якій у категоричній формі висловлювалася незгода з ухваленим колегією суддів КАС ВС рішенням, а також стверджувалося, що Верховний Суд «очолив опір частины суддівського корпусу фундаментальній судовій реформі».

На даний момент справа щодо Тупицького знаходиться на розгляді Великої Палати ВС.

Автори: Наталя Мамченко, В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва