Рада ухвалила закон про повернення оренди сільгоспземель через аукціон: є умова

07:29, 20 жовтня 2022
Передбачається повернення оренди сільгоспземель через аукціон за умови функціонуючого Держгеокадастру.
Рада ухвалила закон про повернення оренди сільгоспземель через аукціон: є умова
Ілюстративне зображення від wirestock на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7636 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель, який, зокрема, передбачає, повернення оренди сільгоспземель через аукціон за умови функціонуючого Держгеокадастру.

Проєктом закону внесено зміни до Земельного кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», якими передбачається:

встановити, що визначена пунктом 27 Перехідних положень Земельного кодексу України система оформлення права на земельні ділянки сільськогосподарського призначення має застосовуватися у період дії воєнного стану лише тоді, коли Державний земельний кадастр не функціонує протягом 30 робочих днів. Це означає, що передача в оренду земельних ділянок буде здійснюватися переважно за результатом земельних торгів та передбачатиме внесення відомостей про таку земельну ділянку до Державного земельного кадастру.

Також визначається зобов’язання для землекористувачів, чиї права користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення зареєстровані районними військовими адміністраціями у відповідних Книгах реєстрації, ініціювання внесення відомостей про такі права до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Крім цього, законом передбачено, що громадяни та юридичні особи, які одержали право постійного користування земельними ділянками державної та комунальної власності, але відповідно до Земельного кодексу України не можуть бути суб’єктами такого право, можуть викупити такі земельні ділянки із розстроченням платежу.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає автоматичне продовження договорів оренди, що закінчилися під час війни.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд