Рада планує дозволити будувати «свічки» на місці знесених «панельок»

11:33, 2 жовтня 2022
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №6458 про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду, яким, серед іншого, передбачається побудова «свічок» на місці знесених будинків та фінансування будівництва нових будинків, зокрема і за рахунок мешканців багатоквартирних будинків.
Рада планує дозволити будувати «свічки» на місці знесених «панельок»
Джерело фото: l-z-foto.livejournal.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як вирішуватимуть долю «застарілих» будинків

Рішення про віднесення того чи іншого будинку до застарілого житлового фонду і, відповідно, включення його до проєкту реконструкції ухвалюватимуть сільські селищні чи міські ради. Стаття 9 законопроєкту передбачає, що це рішення доводиться до кожного власника/наймача об’єкта нерухомості, тобто квартири чи будинку. У разі неможливості довести інформацію до власника чи наймача її передають родичам.

Рішення про знесення того чи іншого будинку ухвалюється за процедурою, визначеною статтею 10 Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», тобто для відселення мешканців та знесення будинку необхідна згода осіб, площа квартир яких перевищує 75% площі усіх квартир будинку. У разі якщо таке рішення не буде ухвалено, будинок не будуть зносити чи реконструювати, і, відповідно, його буде виключено з проєкту комплексної реконструкції кварталу. Водночас стаття 10 законопроєкту передбачає, що виключення багатоквартирного будинку з проєкту реконструкції не впливає на здійснення заходів із реконструкції об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Умови знесення застарілого будинку і бонус для забудовників

Знесення багатоквартирних будинків допускається, якщо застосування інших способів реконструкції неможливе. При цьому не вказано, хто буде визначати неможливість застосування інших способів реконструкції. Знесенню багатоквартирних будинків передує надання квартири в іншому багатоквартирному будинку в разі отримання забудовником згоди на відселення. В іншому випадку надається інша рівноцінна квартира в майбутньому будинку, а на час будівництва - відселення в маневровий житловий фонд. Якщо власник квартири хоче отримати більше житло в новому будинку, то він матиме таку можливість за умови сплати різниці.

Допускається підвищення поверховості будинку, який буде побудовано замість знесеного, в межах, визначених генеральним планом територій. Отже побачимо нові свічки на місці «панельок» та «хрущівок».

Хто фінансуватиме реконструкцію кварталів

Фінансування реконструкції згідно з проєктом відбуватиметься за кошти державного та місцевих бюджетів, підприємств, установ, співвласників об’єднань багатоквартирних будинків, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Отже до реконструкції автори пропонують долучитися усім. Самого інвестора-забудовника реконструкції пропонується обрати за результатом конкурсу.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», наприкінці серпня було презентовано реєстр пошкодженого та знищеного майна.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном