Свою квоту двох суддів КСУ з’їзд суддів може заповнити вже на конкурсних засадах — Стефанчук анонсував новий закон

10:05, 3 серпня 2022
Парламент заповнив свою квоту за звичними правилами, а от вже з’їзду суддів, скоріш за все, доведеться обирати двох суддів за конкурсними засадами разом з «міжнародниками».
Свою квоту двох суддів КСУ з’їзд суддів може заповнити вже на конкурсних засадах — Стефанчук анонсував новий закон
Фото: ccu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді найближчими днями буде зареєстровано законопроєкт про «реформування Конституційного Суду України» у частині відбору суддів на конкурсних засадах. Про це повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук Інтефакс-Україна.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», вимогу стосовно конкурсних засад та участі міжнародних експертів у відборі суддів Конституційного Суду Венеційська комісія озвучує протягом декількох років. Однак парламент обрав суддею КСУ Ольгу Совгирю за звичними правилами.

За чинними нормами двох суддів КСУ мав би обрати і з’їзд суддів України, який спочатку планувався на липень.

Рада суддів України вже провела співбесіди із кандидатами, однак рекомендацію для них відклала. Як повідомив голова Ради суддів Богдан Моніч, 22 червня о 5-й вечора члени РСУ отримали довідки на кандидатів від громадських організацій. Як правило, ці довідки містили негативну інформацію. Відповідно, Богдан Моніч запропонував питання про рекомендації кандидатам у КСУ перенести.

Загалом, зазначив він, громадські організації вважають, що обирати суддів КСУ з’їзд суддів зараз не може. Докладніше він не прояснив, однак, як раніше писала «Судово-юридична газета», оскільки Єврокомісія у висновку прописала необхідність реформування процедури призначення суддів КСУ відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, йдеться про те, що надалі суддів КСУ мають відбирати міжнародні експерти.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, коментуючи необхідність проведення реформ внаслідок набутого нещодавно Україною статусу кандидата у члени ЄС, також зауважив, що оскільки одна з вимог ЄС стосується відбору суддів КСУ, то було б непогано, щоб перевіркою кандидатів на посади суддів КСУ зайнялася вже створена для перевірки кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя Етична рада.

Також голова Верховного Суду зазначив, що оскільки кандидати на посади суддів КСУ повинні проходити перевірки на доброчесність, то запланований на липень з'їзд суддів доведеться переносити.

Отже, тепер з’їзду суддів, не виключено, доведеться обирати кандидатів за новими правилами, що їх встановить Верховна Рада.

«Абсолютно логічно, що перше завдання, поставлене перед Україною, - це питання реформування Конституційного Суду у частині відбору суддів на конкурсних засадах. Напрацьовується окремий законопроєкт. Наскільки мені відомо, він найближчими днями має бути внесений до Верховної Ради, буде зареєстрований, і я дуже сподіваюся, що на одному з найближчих засідань ми зможемо проголосувати його вже в першому читанні», - сказав спікер Руслан Стефанчук агентству Інтерфакс-Україна 1 серпня.

Водночас він наголосив на тому, що "важливо не зупинитися на цій точковій реформі", тому Верховна Рада планує незабаром розглянути у другому читанні законопроєкт про конституційну процедуру (№4533), який було прийнято за основу 15 квітня 2021 року.

«Це закон, яким фактично унормується регламент Конституційного Суду: порядок розгляду всіх заяв, скарг, петицій, що надходять до суду. На жаль, до сьогодні це не унормовано на рівні закону, а лише на рівні внутрішнього регламенту КС. Це неправильно, оскільки у цій частині немає відповідності Конституції, згідно з якою органи державної влади можуть діяти лише способом, передбаченим законом», - пояснив Стефанчук.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Наталя Мамченко

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва