Нових суддів Конституційного Суду буде відбирати аналог Етичної ради за участю міжнародних експертів

07:37, 25 липня 2022
Делегувати своїх представників у конкурсну комісію пропонують Венеційській комісії.
Нових суддів Конституційного Суду буде відбирати аналог Етичної ради за участю міжнародних експертів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін розповів, що зараз проводиться активна робота над законопроектом щодо зміни процедури відбору суддів Конституційного Суду України.

Відповідну заяву Голова Комітету зробив 21 липня під час онлайн-конференції, яка була присвячена 25-річниці імплементації Україною Європейської конвенції з прав людини.

“Ми готуємося внести законопроект щодо нових правил відбору суддів Конституційного Суду. В цьому питанні ми будемо співпрацювати з Венеційською комісією для того, щоб правила відбору суддів КСУ відповідали очікуванням як українського суспільства, так і наших міжнародних партнерів”, - розповів Андрій Костін.

Як зазначив народний депутат, зараз обговорюється варіант створення спеціальної Етичної комісії, яка буде діяти в складі трьох міжнародних експертів (їх буде рекомендувати Венеційська комісія) та трьох представників України.

Ця Етична комісія буде займатись перевіркою кандидатів на посади суддів Конституційного Суду України по такому ж принципу, як це зараз робить Етична рада з питань перевірки на доброчесність кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя.

Але для того, щоб зробити роботу Конституційного Суду ефективною вже зараз, до моменту створення нової спеціальної Етичної комісії, тимчасово функцію перевірки кандидатів на посади суддів КСУ планується покласти на вже діючу Етичну раду з перевірки кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя.

Нагадаємо, що про необхідність зміни процедури відбору суддів КСУ українська влада почала говорити у 2021 році. А в червні 2022 року відповідні зобов'язання щодо зміни процедури відбору суддів КСУ Україна взяла на себе вже в статусі кандидата на вступ до Європейського Союзу. 

Також зазначимо, що раніше за участю міжнародних експертів в Україні відбирали суддів Вищого антикорупційного суду, а зараз відбирають членів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Зіновій Гавдик
    Зіновій Гавдик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Віктор Данилишин
    Віктор Данилишин
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Сергій Клопот
    Сергій Клопот
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Василь Ключкович
    Василь Ключкович
    заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Сергій Лапій
    Сергій Лапій
    суддя Київського окружного адміністративного суду