У Єврокомісії заблокували кредит Україні через побоювання неповернення у разі дефолту, — Bloomberg

10:56, 8 липня 2022
Представник комісії заявив, що ЄС має переконатись, що він зможе покрити збитки у разі дефолту України, — Bloomberg.
У Єврокомісії заблокували кредит Україні через побоювання неповернення у разі дефолту, — Bloomberg
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Чиновники Євросоюзу заблокували кредит Україні на 1,5 мільярда євро. Про це пише Bloomberg.

Влада ЄС каже, що над невідкладними потребами України переважає обережність. Представник комісії заявив, що ЄС має переконатись, що він зможе покрити збитки у разі дефолту України.

Існує проблема фінансової надійності, оскільки Україна стикається зі зростаючими витратами.

За словами офіційних осіб, виконавчий орган Європейського Союзу блокує кредит у розмірі 1,5 млрд євро (1,5 млрд доларів США) для України, оскільки запобіжні заходи переважають над невідкладними потребами країни. 

Європейський інвестиційний банк, кредитна організація ЄС, запропонував кредит Києву. Комісія гарантує кредити ЄІБ для операцій за межами ЄС із резервами, які зазвичай становлять 9% від загального обсягу фінансування. 

Але в цьому випадку комісія хоче отримати резерви у розмірі 70% від загальної суми, як це було з попередньою пропозицією розміром 1 мільярд євро для України, заявили чиновники. За їхніми словами, комісія висуває вимогу на випадок, якщо країна не зможе повернути кошти.

Комісія шукає альтернативні рішення, які покладаються на держави-члени ЄС чи ЄІБ, аби поділити частину додаткових ризиків, пов'язаних із цими кредитами, додав чиновник.

Сам ЄС щосили намагався домовитися про короткострокове фінансування України для виплати зарплат та інших поточних витрат. ЄС уже був змушений тимчасово знизити обсяг екстреного фінансування, яке він спрямовує Києву, оскільки пропозиція минулого тижня у розмірі 1 мільярда євро була припинена через те, що Німеччина заблокувала більший пакет у розмірі майже 9 мільярдів євро.

Як зазначає видання, у міністерства фінансів у Києві закінчуються варіанти фінансування, оскільки війна затягується, внаслідок чого країна все більше залежить від допомоги ззовні. Українські чиновники вивчають можливість реструктуризації боргу, щоб полегшити його тягар, зберігши при цьому добрі стосунки з міжнародними інвесторами.

Нагадаємо, раніше голова Нацбанку Кирило Шевченко заявив, що НБУ має припинити друкувати гривню та фінансувати бюджет.

Національний банк уже «надрукував» гривні стільки ж, скільки продав іноземної валюти в гривневому еквіваленті, зазначив він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді