Заяву про встановлення факту смерті можуть подати будь-які зацікавлені особи: ухвалено закон

11:22, 6 липня 2022
Верховна Рада ухвалила закон про спрощення встановлення фактів народження та смерті - у ДНЕУ наголосили на деяких ризиках, пов'язаних з тим, що заяву про встановлення факту смерті людини можуть подати фактично будь-які особи.
Заяву про встановлення факту смерті можуть подати будь-які зацікавлені особи: ухвалено закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 1 липня Верховна Рада ухвалила загалом як закон законопроект 7310 про особливості встановлення юридичних фактів в умовах воєнного стану.

Внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України для запровадження спрощеної процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний стан. Тобто на всій території України.

Так, згідно зі змінами до Цивільного процесуального кодексу заява про встановлення факту народження людини на території, на якій запроваджено військовий чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеної такою відповідно до законодавства (а оскільки військовий стан зараз на всій території України, це означає, що новий закон поширюється на всі випадки), може бути подана батьками або одним із них, їх представниками, членами сім'ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, який здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

А заява про встановлення факту смерті людини може бути подана членами сім'ї померлого, їх представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов'язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, який здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Таке рішення суду підлягає негайному виконанню.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Однак, як зазначило Головне юридичне управління Верховної Ради, щодо подання заяв про встановлення факту смерті «іншими зацікавленими особами», то не розкрито, кого слід відносити до таких осіб.

«Варто було б визначити, хто відноситься до зацікавлених осіб у цій категорії справ, наприклад, як це зроблено у статтях 312 та 350-3 ЦПК України. Адже від встановлення судом факту смерті особи залежать виникнення, зміна чи припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб», - зазначили у ДЮУ ВР.

Таким чином, експерти натякають на можливі зловживання в цій частині, адже в умовах воєнного стану не завжди просто встановити, чи справді встановлення факту смерті особи впливає на права таких «зацікавлених осіб».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області