Бажаєте заблокувати та розблокувати рахунок у Приватбанку за кордоном: підготуйте папку з усією бухгалтерією

12:35, 6 липня 2022
Біженцям-клієнтам Приватбанку, які рятуючись від війни, виїхали за кордон, потрібно мати при собі довідку з місця роботи про середньомісячний доход, документи, що підтверджують оплату праці фізичної особи від роботодавця, документи, що встановлюють право і так далі.
Бажаєте заблокувати та розблокувати рахунок у Приватбанку за кордоном: підготуйте папку з усією бухгалтерією
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, українці, зокрема, жінки з дітьми, які виїхали в терміновому порядку за кордон, часто не очікували на те, що з собою треба мати, у «найкращих традиціях СРСР» папку з паперовими документами.

А вони можуть знадобитися, якщо ви хочете здійснити деякі операції зі своєю карткою Приватбанку за кордоном.

Так, якщо ви підозрюєте певні шахрайські дії зі своєю карткою і хочете заблокувати її, то потрібно бути готовими до того, що потім її розблокувати, перебуваючи за кордоном, буде фактично неможливо, якщо у вас не заготовлена ​​«паперова папочка».

З цією проблемою зіштовхнулися читачі «Судово-юридичної газети».

Так, спочатку клієнт-сервіс українського держбанку – Приватбанку – повідомив, що розблокувати картку (в даному випадку йдеться про рахунок ФОП) можливо, але потрібно верифікувати клієнта. Після проходження повної процедури верифікації ФОП повідомили новину - їй потрібно повернутися в Україну і особисто прийти у відділення Приватбанку.

Альтернативним способом було визначено верифікацію через особисту картку Приватбанку (карту фізособи). Але на ФОП і тут чекав сюрприз - разом із бізнес-картою було заблоковано і особисту карту.

Для розблокування Приватбанк попросив надати повну бухгалтерію про офіційний або додатковий дохід, джерела походження коштів тощо. Тобто підвантажити паперові документи (наявність яких, ймовірно, передбачається у кожного біженця).

«Які документи підтверджують джерело походження коштів під час актуалізації даних?

  1. Для резидентів:
  • довідка з місця роботи про середньомісячний/сукупний дохід за останній рік (роки);
  • довідка про розмір щомісячної пенсії/допомоги/компенсації/матеріального забезпечення за останній рік (роки);
  • документи, що підтверджують оплату праці фізичної особи від роботодавця у натуральній формі за останній рік (роки);
  • довідка з місця роботи за сумісництвом про середньомісячний/сукупний доход за останній рік (роки);
  • декларація про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру за останній податковий період;
  • договір купівлі/продажу житлового чи нежитлового приміщення, що належить клієнту на правах власності (з наданням правовстановлюючих документів);
  • договір купівлі/продажу рухомого/нерухомого майна, що належить клієнту на правах власності (з наданням правовстановлюючих документів);
  • документи, що підтверджують одержання винагороди від використання інтелектуальної власності (авторські гонорари, винагороди тощо);
  • документи про отримання страхової суми за договором страхування, виграш у лотерею, придбання права на скарб;
  • документи, що підтверджують отримання винагороди за договорами цивільно-правового характеру та ін.

*Якщо фізична особа згідно з податковим законодавством не подавала податкової декларації за будь-які роки, що передують останньому звітному року перед відповідною датою (датою ініціювання фінансової операції), то для підтвердження достатності власних коштів фізичної особи банком може бути використана надана клієнтом довідка: отримана ним у встановленому порядку відповідного державного органу, про доходи, отримані у відповідному році, та сплачені з цих доходів податки», - повідомляє Приватбанк.

Безумовно, актуалізація даних – обов'язкова процедура для всіх банків та їх клієнтів згідно з прийнятим ще до війни законом про фінмоніторинг та постановою НБУ № 65 від 19.05.2020 р. «Банк, як суб'єкт первинного фінансового моніторингу, зобов'язаний здійснювати належну перевірку нових клієнтів, а також існуючих клієнтів (представників клієнтів) та забезпечити актуальність отриманих та наявних документів, даних та інформації про клієнта».

Однак в умовах війни, незрозуміло, як має діяти людина, яка виїхала під бомбардуваннями з Харкова без усієї цієї папки документів і опинилася за кордоном без копійки.

Нет описания.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області