Вчені виявили, що попередження про боротьбу з інтернет-піратством провокують ще більше випадків піратства

22:21, 20 березня 2024
Антипіратські повідомлення з погрозами насправді можуть призвести до того, що в деяких випадках люди вдаватимуться до піратства цифрового контенту ще більше.
Вчені виявили, що попередження про боротьбу з інтернет-піратством провокують ще більше випадків піратства
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вчені з Портсмутського університету у Великій Британії виявили, що попередження про боротьбу з інтернет-піратством провокують ще більше піратства. Нове дослідження опубліковано у Journal of Business Ethics.

Дослідження показало, що антипіратські повідомлення з погрозами насправді можуть призвести до того, що в деяких випадках люди вдаватимуться до піратства цифрового контенту ще більше.

Крім того, чоловіки та жінки реагують на такі повідомлення по-різному. Чоловіки, як правило, посилюють піратську поведінку після того, як бачать повідомлення з погрозами судових позовів та інших негативних наслідків. На жінок антипіратські повідомлення, як правило, справляють бажаний ефект.

Науковці кажуть, що це дослідження демонструє важливість різних типів повідомлень для різних людей, а також показує, наскільки важливим є тон таких кампаній.

«Ми вже знаємо, що існує багато гендерних відмінностей у піратстві, оскільки чоловіки схильні до піратства більше, ніж жінки — вони вважають це більш прийнятним і менш ризикованим», – зазначив Кейт Вітман, дослідниця економічної поведінки людей з Портсмутського університету.

У дослідженні, в якому взяли участь 962 повнолітні учасники, було використано три різні типи повідомлень: дві погрозливі кампанії, що описують правові та безпекові наслідки цифрового піратства, і одна, що мала більш просвітницький та просоціальний характер.

У той час як просвітницькі повідомлення не мали помітного впливу на рівень піратства, більш агресивні та погрозливі викликали суттєво різну реакцію між представниками обох статей. Найбільш погрозливе повідомлення призвело до 18-відсоткового зростання піратських дій серед чоловіків і 52-відсоткового падіння серед жінок.

«Дослідження показує, що антипіратські повідомлення можуть ненавмисно збільшити кількість піратства, що є явищем, відомим як психологічна реакція. З погляду еволюційної психології чоловіки сильніше реагують на загрозу їхній свободі, і тому діють навпаки», – зазначив Вітман.

Це не перше дослідження, яке припускає, що антипіратські повідомлення призводять до збільшення кількості піратства. Результати експериментів також показали, що ті, хто вже був найбільш прихильним до приватності, показали найбільшу різницю в своїх намірах збільшити кількість піратського контенту після того, як побачили антипіратські повідомлення.

За оцінками, інтернет-піратство коштує кіно, теле- та музичній індустрії десятки мільярдів доларів на рік.

Вчені зазначають, що для того, щоб ця цифра зменшилася, медіакомпаніям потрібно замислитися над тим, як вони комунікують із людьми щодо цього питання. Загрозливі повідомлення можуть бути найдраматичнішим варіантом, але не найефективнішим.

Дослідження показує, що існує потреба в індивідуальному підході до антипіратських повідомлень, але якщо повідомлення не можуть бути точно націлені на конкретну стать, їх краще уникати, оскільки вони можуть призвести до стрімкого зростання піратства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області