Астрономи показали Туманність Тарантул, яка є домівкою для зірок-гігантів: фантастичне фото

23:30, 5 лютого 2023
Телескоп Hubble сфотографував найяскравіший регіон зореутворення у нашій галактиці – Туманність Тарантул, розташовану в сузір'ї Золотої Риби.
Астрономи показали Туманність Тарантул, яка є домівкою для зірок-гігантів: фантастичне фото
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Космічний телескоп Hubble сфотографував найяскравіший регіон зореутворення у нашій галактиці – Туманність Тарантул, розташовану в сузір'ї Золотої Риби. Про це повідомляють у NASA.

Туманність Тарантул, також відома як 30 Doradus, є "домівкою" для найгарячіших і наймасивніших відомих зірок.

Астрономи називають цю туманність ідеальною природною лабораторією для перевірки теорій зореутворення та еволюції зірок.

Нове зображення поєднує дані двох різних програм спостереження. Перша була спрямована на вивчення властивостей «зерен» пилу, які існують у проміжках між зірками.

На знімку, який зробив Hubble, ці пилові частинки утворюють тонкі туманні хмари, що простягаються з нижнього лівого кута зображення. Угорі та праворуч крізь розріджену туманність видно темний фон космосу.

Першу програму спостереження астрономи назвали «Сциллою», де досліджують, як міжзоряний пил взаємодіє із зоряним світлом у різних середовищах. Вона доповнює іншу програму Hubble під назвою «Улісс», яка характеризує зорі.

«Це зображення також включає дані з програми спостережень, що вивчає зореутворення в умовах, подібних до раннього Всесвіту, а також каталогізує зірки Туманності Тарантула для майбутньої науки за допомогою Webb», – розповідають у NASA.

Туманність Тарантул – це велика зореутворююча область іонізованого водневого газу, що знаходиться на відстані 161 тисяча світлових років від Землі у Великій Магеллановій Хмарі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва