Призначення пенсії в Україні: чи потрібна для цього довідка про зарплату

07:42, 6 лютого 2023
У ПФУ розповіли, коли ця довідка обов'язково знадобиться.
Призначення пенсії в Україні: чи потрібна для цього довідка про зарплату
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

При призначенні пенсії громадяни повинні мати зібрати певний пакет документів. Серед них має бути і довідка про заробітну плату. У Пенсійному фонді України пояснили, коли і чому може знадобитися довідка про зарплату при призначенні пенсії.

У ПФУ зазначили, що відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. Заробітна плата за цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

«Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року обов’язково надається до органу Пенсійного фонду України у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року набула менше п’яти років страхового стажу», – йдеться у повідомленні.

Також у ПФУ пояснили, що в інших випадках довідка про заробітну плату надається за бажанням людини.

«Наприклад, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу. Якщо в цей же період була робота за сумісництвом, то доцільно надавати довідки про заробіток зі всіх місць роботи», – додали у відомстві.

Отримати довідку про заробітну плату можна на підприємстві, в установі чи організації, де працювала людина, яка звертається за пенсією, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді