30 листопада: яке сьогодні свято та основні події

10:10, 30 листопада 2022
В Україні святкують День радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ, а в світі вшановують пам'ять жертв хімічної війни.
30 листопада: яке сьогодні свято та основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В середу, 30 листопада, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

30 листопада 2022 року – 280-й день війни в Україні. До Нового року залишається 31 день.

Сьогодні в Україні відзначають День радіотехнічних військ, а у світі – Міжнародний день захисту інформації, День пам’яті всіх жертв хімічної війни, Всесвітній день домашніх тварин та Міжнародний день спідниці.

День радіотехнічних військ

Міністр оборони України Михайло Єжель підписав наказ від 16 вересня 2010 року № 490 «Про встановлення Дня радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України».

Рішення про встановлення цього професійного свята було прийнято, враховуючи важливе значення радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України та з метою підтримання престижу військової служби у військових частинах і підрозділах цього роду військ.

Радіотехнічні війська Повітряних Сил Збройних Сил України є основним джерелом інформації про повітряну обстановку і призначені для ведення радіотехнічної розвідки повітряних об’єктів та оповіщення військ.

У відповідності з підписаним наказом, День радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України відзначатиметься щороку 30 листопада.

День пам’яті всіх жертв хімічної війни

День пам’яті всіх жертв хімічної війни проводять 30 листопада. Цей меморіальний день було запроваджено у грудні 2015 року на 20-й сесії Конференції країн-учасниць Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та про її знищення. На сесії було прийнято відповідну постанову. З того часу відзначення дня має щорічний традиційний характер. Мета пам’ятних заходів полягає в тому, щоб віддати пошану всім жертвам хімічної війни.

Історія хімічного роззброєння почалася сто років тому, адже зброя активно застосовувалася під час Першої світової війни. Це призвело до загибелі понад ста тисяч людей та враження понад мільйону. У Другій світовій війні в Європі хімічну зброю не використовували через її нищівну силу та глобальну загрозу безпеці планети, але нацисти використовували отруйні гази для вбивств ув’язнених в концтаборах. 29 квітня 1997 року в дію вступила прийнята у 1993 році Конвенція про заборону хімічної зброї з метою повного виключення можливості її застосування. День пам’яті жертв хімічної війни покликаний нагадати людству про страшну небезпеку, якої слід уникнути заради майбутнього наступних поколінь.

Також 30 листопада святкується Міжнародний день захисту інформації. Заснована ця подія в 1998 році Асоціацією комп’ютерного обладнання в США. Причиною стало те, що у тому ж році була вперше зафіксована активність комп’ютерного хробака. Вірус був створений Робертом Моррісом. Тому фахівці замислились над необхідністю забезпечити інформаційний захист.

Яке 30 листопада церковне свято

30 листопада за релігійним календарем – день пам’яті святого Григорія Чудотворця. Він був єпископом Неокесарійським. Народився святий в Неокесарії, навчався в Олександрії, довго проживав в пустелі, захищав всіх знедолених і християн під час гонінь.

Григорій Чудотворець відомий тим, що вмів нести в народ слово Боже. Саме завдяки його проповідям віру Христа прийняло чимало людей. Цікаво, що коли він вступив на кафедру, в Неокесарії проживало всього 17 християн, а перед його смертю залишилося в місті тільки 17 язичників.

Календар важливих подій в Україні та світі за 30 листопада:

1763 рік – в Україні Універсалом гетьмана Кирила Розумовського було запроваджено земські, гродські та підкоморські суди;

1786 рік – вперше в європейській державі скасована смертна кара, це сталося після указу Петра Леопольда Йосипа Габсбурга у Великому герцогстві Тосканському;

1867 рік – починає свою роботу Одеський маяк;

1936 рік – через пожежу було знищено унікальний Кришталевий палац в Лондоні, його побудували в 1851 році;

1968 рік – в Києві відкривають Республіканський будинок композиторів;

1996 рік – день створення Державної митної служби України;

2002 рік – засновано Київську незалежну медіа-спілку;

2006 рік – Microsoft провів офіційний реліз нової операційної системи Windows Vista, а також показав пакет програм Office 2007;

2013 рік – “Беркут” розпочав незаконний силовий розгін “Євромайдану”.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд