Щоб не довелося купувати новий: як допомогти холодильнику тримати холод

22:30, 7 листопада 2022
Як зберегти низьку температуру у холодильнику, якщо вимкнули електрику.
Щоб не довелося купувати новий: як допомогти холодильнику тримати холод
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Окупанти продовжують завдавати ударів по об'єктах енергетики в Україні, внаслідок чого населенню доводиться жити в умовах економії електренергії. Також використовуються стабілізаційні відключення електрики. Через такі умови псується їжа, а техніка виходить з ладу. Фахівці дали поради, як допомогти холодильнику тримати холод.

Насамперед час збереження холоду в холодильнику за відключення електроенергії залежить від температури в кімнаті та ущільнювачів на дверцятах. Перевірте стан ущільнювачів і за необхідності — замініть.

Щоб збільшити цей час, а не скоротити його, не варто часто відкривати холодильник.

Для збільшення часу збереження холоду в холодильниках застосовують акумулятори холоду — пластмасові місткості, заповнені сольовим розчином великої тепломісткості. Їх застосовують також для підтримки температури в термосумках і термоконтейнерах. Також допоможе блоковий або сухий лід.

Чим замінити: Заморозити контейнери чи пляшки з водою (заливати менше, ніж доверху, інакше лід розірве місткість). Розтавати значно повільніше буде не чиста вода, а насичений розчин солі (розбовтати у воді сіль, поки вона не перестане розчинятися). Якщо світла немає понад 5 годин, перекладіть лід або заморожену воду в пляшках з морозилки в холодильник.

Також має значення спосіб заповнення об'єму холодильника. Його треба заповнювати максимально, не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі, банки впритул одна до одної в основній камері, щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо простір щільно заповнений, збільшується ризик утворення теплих "кишень", чому будуть дуже раді бактерії.

До речі, за правильного наповнення зберігається інерційність самого холодильника, він рідше вмикається та вимикається. І довше тримає холод за тривалих відключень від електромережі. Вільні місця в холодильнику можна заповнити щільно закритими банками та пляшками з водою — під час відключення електрики вони також допоможуть втримати належну температуру довше.

Не ставте в холодильник гарячі чи теплі страви. Через це можуть утворюватися конденсат і лід (крім приладів із системою No frost) або навіть може перегрітися та зламатися компресор. Крім того, гаряча страва швидко нагріє простір навколо себе, і там негайно почнуть розмножуватися бактерії, що поставить під загрозу інші продукти.

Раніше повідомлялося, як пережити блекаут і що робити, коли вимкнулося світло.

Також ми писали, як нагріти чи приготувати їжу без електрики.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Ольга Бойко
    Ольга Бойко
    суддя Сихівського районного суду м. Львова
  • Ростислав Лунь
    Ростислав Лунь
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Олена Рябчун
    Олена Рябчун
    суддя Луганського апеляційного суду
  • Сергій Хилевич
    Сергій Хилевич
    суддя Рівненського апеляційного суду