1 жовтня: яке сьогодні свято та які основні події

10:50, 1 жовтня 2022
1 жовтня: яке сьогодні свято, іменини, традиції, прикмети.
1 жовтня: яке сьогодні свято та які основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В суботу, 1 жовтня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій. 

1 жовтня 2022 року – субота. 220-й день війни Росії проти України. До Нового року залишився 91 день.

1 жовтня - День міста Запоріжжя. Щороку свято припадає на першу суботу жовтня. Це великий індустріальний центр, який був заснований ще 1770 року. Статус повітового міста Запоріжжя отримало вже 1806 року.

Також 1 жовтня - Всесвітній день какао та шоколаду. Свято започаткували 2010 року за ініціативи Французької академії шоколаду в Мілані. Вперше плоди шоколадного дерева почали вживати в Південній Америці. Сталося це близько 3 з половиною тисячоліть тому.

А ще 1 жовтня - День народження листівки. Саме цього дня 1869 року у Віденській друкарні випустили першу кореспондентську карточку, яку можна було відправити адресату, не запечатуючи при цьому конверт.

1 жовтня - Міжнародний день охорони єнотів. Подія була створена дівчинкою з Каліфорнії, яка 2002 року вирішила довести, що єноти не завдають шкоди, а є важливою складовою екологічної системи.

Також 1 жовтня - Всесвітній день татуювальника. Свято створили 2015 року за ініціативи співтовариства тату-професіоналів.

А ще 1 жовтня - День CD-плеєра. Саме цього дня 1982 року компанії Sony, Philips та Polygram здійснили справжню революцію в індустрії музики та випустили перший в світі CD-програвач.

1 жовтня - Всесвітній день пішої ходи. Святкується в рамках Європейського тижня спорту. Головна його мета - інтегрувати фізичну активність в повсякденне життя.

Також 1 жовтня - День міста Чернівці. Щороку свято припадає на першу суботу жовтня. Місто - старовинний центр Буковини. Перша згадка про нього датується початком XV століття.

А ще 1 жовтня - Всесвітній день вегетаріанства. Принципи вегетаріанства існували в багатьох давніх культурах. Наприклад, в Древньому Єгипті його ідеологія практикувалася деякими релігійними групами.

1 жовтня - Міжнародний день музики. Запровадив це свято лорд Ієгуді Менухін - відомий американський диригент та скрипаль. Вперше подію організували 1975 року за ініціативи Міжнародної музичної ради при ЮНЕСКО.

Також 1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку. Свято було затверджене Генеральною асамблеєю ООН 1990 року. Спочатку день святкували лише в Європі, пізніше він став популярним також в США. А від 1991 року в Україні.

А ще 1 жовтня - День геронтолога. Геронтологія - наука, яка вивчає внутрішні процеси старіння людини, а також різні способи боротби з ним. Науковці досліджують різноманітні захворювання, які можуть впливати на вікові зміни, шукають способи їх лікування.

Яке сьогодні церковне свято:

Християни відзначають церковне свято 1 жовтня на честь Святої Аріадни, а також на честь ікони Божої Матері "Цілителька". Наші предки сьогодні спостерігали за відльотом журавлів і проводжали птахів. Вважалося, що справжні морози не настануть, поки птахи не полетять в теплі краї.

Цю дату в народі називали Аріна-шипшина, оскільки в цей день починають збирати ягоди шипшини.

Жінки 1 жовтня влаштовували жіночі посиденьки і разом готували заготовки з капусти. Бездітні жінки сьогодні відвідували богослужіння і просили у Богородиці народження дитини.

Що не можна робити 1 жовтня

  1. Після цієї дати більше не можна збирати білі гриби.
  2. Не варто вінчатися і грати весілля 1 жовтня. 
  3. Не можна пити алкоголь сьогодні.
  4. Невдалий день для боротьби з бур'янами і захворюваннями рослин.

Прикмети погоди 1 жовтня

  • Якщо на березі не опало листя, то осінь буде затяжною, а зима - пізньою.
  • Східний вітер дме - до гарної погоди в найближчі дні.
  • Журавлі вже полетіли на зимівлю - до морозів на Покров, а якщо ще не полетіли, то перші морози настануть тільки в листопаді.
  • Якщо бур'яни дуже високі, то взимку буде багато снігу.
  • Мурахи побудували високі мурашники - до суворої зими.

Іменини: Іларіон, Євмен, Аркадій, Софія, Аріадна, Ірина.

Талісманом людини, народженої 1 жовтня є жадеїт. Здавна вважали, що цей камінь приносить значну користь здоров'ю власника. Наприклад, у ацтеків жадеїт цінувався дорожче золота.

Календар важливих подій в Україні та світі за 1 жовтня:

331 рік до н. е.  — у битві біля Гавгамелів (Месопотамія) Александр Македонський здобуває перемогу над перським царем Дарієм III;

1648 рік — козацькі полки захоплюють фортецю Кодак на Запорожжі;

1661 рік — в Королівстві Англія відбуваються перші перегони на яхтах: король Карл II обігнав свого брата Джеймса;

1727 рік — на генеральній раді у місті Глухові Данила Апостола обирають гетьманом;

1871 рік — у Києві починає роботу Колегія Павла Ґалаґана;

1919 рік — закінчується польсько-українська війна;

1926 рік — Київський оперний театр отримує назву Київська державна академічна українська опера, (сьогодні Національна опера України ім. Т. Г. Шевченка);

1931 рік — випускають перший трактор на Харківському тракторному заводі;

1938 рік — німецькі війська входять на територію Чехословаччини;

1941 рік — підписують тристоронню угоду, за якою США та Велика Британія зобов'язуються надати СРСР матеріальну допомогу;

1948 рік — починається експлуатація газопроводу Дашава-Київ завдовжки 513 км;

1949 рік — у Пекіні проголошують створення Китайської Народної Республіки;

1959 рік — у Києві створюють Товариство культурних зв'язків з українцями за кордоном;

1960 рік — на Запорізькому автомобілебудівному заводі розпочинається виробництво серійних машин ЗАЗ-965 "Запорожець".

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді