Рада ухвалила закон про доброчесне лобіювання

14:27, 23 лютого 2024
Документ забезпечить правові засади лобіювання в Україні відповідно до міжнародних практик і стандартів.
Рада ухвалила закон про доброчесне лобіювання
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, 10 січня парламент схвалив законопроект про доброчесне лобіювання за основу.

23 лютого Верховна Рада ухвалила в цілому закон про доброчесне лобіювання. Про це повідомили народні депутати у соцмережах.

Законопроект №10337 був підтриманий 236 голосами народних депутатів.

Закон спрямований на реалізацію рекомендацій Європейської комісії, які зафіксовано в пакеті розширення, та є частиною урядового антиолігархічного плану дій.

Метою ухвалення закону є забезпечення правових засад лобіювання в Україні відповідно до міжнародних практик і стандартів, забезпечення нормативно-правового регулювання взаємодії посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування із заінтересованими сторонами та суб'єктами лобіювання, встановлення прозорих механізмів забезпечення їхньої діяльності та посадових осіб.

Також ми повідомляли, що комітет ВРУ підтримав урядовий законопроєкт про лобіювання, але дещо пропонує уточнити.

Як раніше ми писали, законопроєкт про лобіювання – це про прозорість ухвалення того чи іншого нормативно-правового акту. Отримання статусу лобіста дозволить особі отримати можливість і гарантії проходити в органи державної влади і спілкуватися із чиновниками та депутатами. Це підкреслив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

Нагадаємо, 12 грудня Єврокомісія вирішила створити Реєстр прозорості організацій, щоб «вивести на світло» прихований вплив іноземних лобістів на політику у країнах ЄС. Так, в Реєстрі прозорості пропонується зареєструвати суб’єктів, які здійснюють діяльність із представництва інтересів від імені третьої країни. Державам-членам ЄС буде запропоновано створити або адаптувати існуючі національні реєстри для цієї мети.

Як ми писали, Кабмін на засіданні 7 грудня схвалив законопроєкт щодо доброчесного лобіювання, який спрямований на реалізацію рекомендацій Європейської Комісії, зафіксованих у Пакеті розширення, та є частиною урядового антиолігархічного плану дій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва