За пошкодження чужого майна хочуть карати строком

09:00, 11 липня 2017
Особам, що знищують об'єкти ЖКГ, буде загрожувати великий штраф і/або строк.
За пошкодження чужого майна хочуть карати строком
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Раді пропонують ввести відповідальність за пошкодження чужого майна і об'єктів життєзабезпечення.

Так 23 червня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований проект Закону №6653 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за умисне знищення або пошкодження об'єкта життєзабезпечення».

Ініціатором законопроекту виступив народний депутат Юрій Бублик.

Що несе в собі захист ЖКГ

Як говориться в пояснювальній записці, захист об'єктів ЖКГ набуває особливої актуальності для сьогоднішньої України, стан ЖКГ якої можна визнати близьким до критичного.

Про це свідчать наступні статистичні дані:

  • ще в кінці 2014 року повністю зношеними були близько 37% водопровідних і каналізаційних мереж, а також 18% тепломереж;
  • 20% опалювальних котлів експлуатуються вже понад 20 років; ремонт, модернізацію чи заміну вимагають 38% ліфтів.

«Розглянувши іноземний досвід кримінально-правової протидії посяганням на об'єкти житлово-комунального господарства, є підстави констатувати, що в одній із зарубіжних країн відповідальності, власне, за посягання на «об'єкти ЖКГ», не передбачається, а для іноземного кримінального законодавства характерна наявність однієї заборони, в якій поряд з кримінальною відповідальністю за умисне знищення або пошкодження об'єктів, зазначених у ст. 270-1 КК України, встановлені однакові правові наслідки за умисне знищення або пошкодження об'єктів електроенергетики, ліній зв'язку (електрозв'язку), трубопроводів та інших об'єктів життєзабезпечення», — зазначає нардеп Юрій Бублик.

Відповідальність за пошкодження чужого майна

Так, умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло велику майнову шкоду, карається штрафом до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 3400 грн) або громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

За повторне вчинення зазначених дій, за попередньою змовою групою осіб, карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

За вчинення вказаного вище, якщо воно призвело до майнової шкоди в особливо великому розмірі або спричинило по необережності загибель людини або інші тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Як хочуть карати за знищення об'єктів життєзабезпечення

Умисне знищення або пошкодження об'єкта життєзабезпечення (житловий і нежитловий фонд, об'єкти електроенергетики, електрозв'язку, теплопостачання, водопостачання і водовідведення, промислові трубопроводи), що спричинило тимчасове припинення отримання споживачами товарів і послуг, або майнову шкоду у великому розмірі, або шкоди здоров'ю людини, карається штрафом від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 грн до 17 тис. грн) або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Також за повторне знищення або пошкодження, за попередньою змовою групою осіб, загальнонебезпечним способом або магістральних трубопроводів, магістральних і міждержавних електричних мереж, а також особливо важливих об'єктів електроенергетики і магістральних теплових мереж, карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

Вчинення зазначеного вище, якщо воно призвело до майнової шкоди в особливо великому розмірі або спричинило по необережності загибель людини, значне забруднення довкілля чи інші тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від шести до 12 років.

Так, прийняття документа дозволить законодавчо вдосконалити й уніфікувати підходи при конструюванні кваліфікуючих ознак в однорідних складах злочинів, покликаних забезпечувати кримінально-правову охорону окремих об'єктів життєзабезпечення.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області