Вченим вдалося з’ясувати, який вигляд мали «китайські дракони», котрі жили 240 мільйонів років тому

07:00, 25 лютого 2024
Дослідники відтворили образ 5-метрової водної рептилії, яку називають «драконом» через зовнішню віддалену подібність із міфічною істотою.
Вченим вдалося з’ясувати, який вигляд мали «китайські дракони», котрі жили 240 мільйонів років тому
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дослідникам вдалося відтворити образ «китайського дракона», який жив 240 мільйонів років тому. Про це йдеться в заяві Національних музеїв.

Так, міжнародна група вчених змогла відтворити докладний образ п'ятиметрової водної рептилії з тріасового періоду, яку відносять до виду Dinocephalosaurus orientalis і називають «драконом» через зовнішню віддалену подібність із міфічною істотою, завдяки новій партії знайдених скам'янілостей.

Диноцефалозавр східний, який жив близько 240 мільйонів років тому, мав 32 окремі шийні хребці і надзвичайно довгу шию, що змушує порівняти його з Tanystropheus hydroides, ще однією дивною морською рептилією із середнього тріасу, що мешкала в Європі та Китаї.

Обидві рептилії були подібного розміру і мали кілька загальних рис черепа, включно із зубами типу «риб'яча пастка». Однак диноцефалозавр унікальний тим, що має набагато більше хребців як у шиї, так і в тулубі, що надає тварині набагато більш змієподібного вигляду.

Рептилія була добре пристосована до океанічного способу життя, про що свідчать ластоподібні кінцівки і залишки риб, що добре збереглися в області шлунка.

Незважаючи на поверхневу подібність, диноцефалозавр не був близьким до знаменитих довгошиких плезіозаврів, які з'явилися приблизно через 40 мільйонів років і стали джерелом міфу про Лох-Неське чудовисько. Скам'янілості було виявлено у провінції Гуйчжоу на півдні Китаю.

«Ця знахідка дозволяє нам вперше побачити цю чудову довгу тварину в повному обсязі. Це ще один приклад дивовижного світу тріасового періоду, який продовжує спантеличувати палеонтологів», – сказав доктор Нік Фрейзер з відділу природничих наук у Національному музеї Шотландії.

Спочатку рептилія була ідентифікована в 2003 році, але виявлення додаткових, більш повних екземплярів, у тому числі одного, який повністю зчленований, дозволило вченим вперше зобразити химерну довгу істоту в повному обсязі.

Дослідники з Шотландії, Німеччини, Америки та Китаю вивчали рештки істоти протягом десяти років в Інституті палеонтології хребетних та палеоантропології в Пекіні, що входить до складу Китайської академії наук.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Зіновій Гавдик
    Зіновій Гавдик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Віктор Данилишин
    Віктор Данилишин
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Сергій Клопот
    Сергій Клопот
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Василь Ключкович
    Василь Ключкович
    заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Сергій Лапій
    Сергій Лапій
    суддя Київського окружного адміністративного суду