Чат-бот ChatGPT: загроза чи помічник для юристів

14:03, 26 березня 2023
Юристи можуть опинитися «на лінії вогню», але не все так просто.
Чат-бот ChatGPT: загроза чи помічник для юристів
Фото: lsj.com.au
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Чат-бот ChatGPT став справжньою сенсацією завдяки своїм здібностям: давати відповіді на низку питань, пояснення складних тем, писати ЕСЕ, вигадувати жарти і навіть складати пісні, що запам'ятовуються. При цьому про нього говорять як про загрозу для багатьох професій, у тому числі й юристів.

Як зазначає Law Society Journal, для юристів загроза з боку чат-боту в даний час видається найбільш гострою для молодшої ланки галузі, враховуючи здатність інструменту обробляти величезні обсяги даних, включаючи юридичні дані.

За словами аналітика Морріса Мізеля, який працює з такими компаніями, як IBM, Allianz і NAB, випускники юридичних факультетів, помічники юристів і дослідники в галузі права можуть опинитися на лінії вогню технологій чат-ботів, що швидко розвивається.

«Випускників юридичних факультетів традиційно залучали до нижчої категорії, щоб вони виконували чорнову роботу, дослідницьку роботу, читали контракти, знаходили помилки та проводили юридичні дослідження. Але це певною мірою буде зроблено за допомогою такого типу технологій», — каже Мізель.

Те, що відбувається, не нове, зазначає він.

«Існували технології, які постійно вторгалися в юридичну індустрію за останні 25 років», - говорить він.

Незважаючи на хороші результати в деяких юридичних тестах, Лірія Беннетт Мозес, директор Allens Hub з технологій, права та інновацій UNSW, каже, що Chat GPT навряд чи замінить дипломованих юристів – у короткостроковій перспективі. На її думку, прямо зараз його відповіді «надто рясніють помилками».

«Хоча він може виявитися корисним у юридичних дослідженнях у деяких контекстах, він допомагає людям виконувати свою роботу, а не замінює їх», - говорить Беннетт, додаючи, що «важко уявити собі, що ця технологія має таку ж надійність, як дипломовані юристи».

«Історично, незважаючи на те, що технології підвищували ефективність юридичних фірм, обробка текстів, а не набір тексту на папері, пошук в Інтернеті, а не через цитаторів, зміни в кількості юридичних робочих місць тісно пов'язані з ширшими ринковими умовами, ніж із технологічними змінами», — каже професор права.

На тлі всього галасу з приводу того, що чат-бот замінить юристів, як молодих, так і старих, Беннетт Мозес закликає озирнутися назад у часі, заявивши, що «те саме було сказано і про більш ранні технології».

«Наприклад, використання комп'ютерних систем під час перегляду документів мало мати той самий ефект», — додала вона.

Раніше ми писали, що Google впроваджує свій аналог ChatGPT в Gmail, Docs та інші програми.

Крім того, Цукерберг оголосив про запуск мовної моделі LLaMA — конкуруватиме з ChatGPT.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді