20% заведений общественного питания нарушают антитабачное законодательство – Михаил Радуцкий

11:15, 30 марта 2023
Как отметил глава Комитета, общественный мониторинг обнаружил, что 20% заведений общественного питания нарушают антитабачное законодательство.
20% заведений общественного питания нарушают антитабачное законодательство – Михаил Радуцкий
Изображение: freepik.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В среду, 29 марта, состоялся круглый стол на тему: «Состояние соблюдения требований статьи 12 Закона Украины №2899-IV «О мерах по предупреждению и уменьшению употребления табачных изделий и их вредному влиянию на здоровье населения», которое провел Комитет по вопросам здоровья нации, медицинской помощи и медицинского страхования.

Глава Комитета Михаил Радуцкий, говоря о предпосылках проведения круглого стола по этой теме, напомнил, что в декабре 2022 года по инициативе Комитета Верховная Рада приняла Закон №2899-IV, который усиливает антитабачные ограничения.

(На языке оригинала)

«Основні нововведення наступні: прилади для нагріву прирівняли до цигарок, заборонили рекламу пристроїв для куріння, ввели медичне попередження на упаковці пристроїв для куріння, а на пачках цигарок збільшили до 65% від площі упаковки, заборонили цигарки із ароматизаторами.

Деякі норми, серед яких стаття 13 закону, набули чинності 11 липня 2022 року. Вона передбачає заборону куріння сигарет для нагрівання на рівні з сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених громадських місцях - у транспорті, приміщеннях закладів ресторанного господарства, вокзалах, навчальних і робочих приміщеннях та інших місцях загального користування.

З моменту ухвалення закону минув понад рік. Як кажуть, назріло декілька питань для обговорення та вирішення.

Перше. Було кілька спроб скасувати запровадженні антитютюнові обмеження. Деякі колеги вносили такі правки до інших законопроєктів, просуваючи інтереси тютюновому лобі. Щоб упередити такі спроби, ми провели круглий стіл та ухвалили резолюцію. Цей документ дозволить реагувати на подібні спроби відкату антитютюнового законодавства.

Друге. На жаль, українці масово порушують положення закону, які почали діяти в липні 2022 року. З березня 2022 року в країні діє мораторій на перевірку бізнесу, тому державним органам складно реагувати на скарги громадян. Громадський моніторинг виявив, що 20% закладів громадського харчування порушують антитютюнове законодавство. В той же час 80% українців підтримують загалом посилення обмежень для курців.

Третє. Особливо критична ситуація із курінням кальянів. За даними громадського моніторингу, 88% закладів в Україні порушують закон. Серед порушників переважно молодь, для якої куріння кальяну перетворилася на модну звичку», - зазначив Михайло Радуцький.

Михайло Радуцький відзначив доповідь професора Газі Заатарі, голови дослідницької групи ВООЗ з регулювання тютюнових виробів щодо кальянів. За даними організації, в деяких країнах світу курять кальян 35% у віці 13-15 років. Особливо шкідливі в кальяні смоли, в яких присутні такі речовини та метали, як формальдегід, миш’як, хром та свинець. Завдяки смаковим добавкам курці відчувають приємний смак і навіть не здогадуються про шкоду для організму. За словами професора, одну затяжку кальяну можна прирівняти до однієї викуреної цигарки.

За результатом проведення круглого столу було затверджено резолюцію. Серед її ключових положень наступні: МОЗ має прискорити затвердження механізму перевірки закладів громадського харчування на дотримання антитютюнового законодавства, Держспоживслужба - провести роз’яснювальну роботу із бізнесом, громадські організації - посилити інформаційну роз’яснювальну роботу серед громадян.

Голова Комітету також зазначив, що потрібно посилювати інформаційну кампанію щодо антитютюнових змін у законодавстві. За даними опитування, лише 48% українців знають про нові заходи.

 

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді