ЄСПЛ визнав порушенням Конвенції відсутність процесуальних гарантій захисту адвокатської таємниці

14:10, 8 февраля 2022
ЄСПЛ не оцінював, чи було фактично порушено адвокатську таємницю в справі, проте вказав на нечіткість національного законодавства Естонії щодо захисту адвокатської таємниці та відсутність відповідних гарантій збереження адвокатської таємниці у судовому рішенні про обшуки.
ЄСПЛ визнав порушенням Конвенції відсутність процесуальних гарантій захисту адвокатської таємниці
Джерело фото: uajcc.org
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини визнав порушення статті 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя) у справі SÄRGAVA v. Estonia, яка стосувалася вилучення та дослідження інформації з телефону та ноутбука адвоката в ході кримінального провадження, передає офіційний сайт НААУ.

«Скарги заявника про визнання незаконними вилучення і невикористання скопійованих із носіїв матеріалів як доказів у кримінальному провадженні були безуспішними. Заявник, посилаючись на адвокатську таємницю і недоторканність носіїв інформації, що стосувалися надання адвокатських послуг, скаржився, що вилучення його ноутбука та мобільного телефону й подальше їх дослідження становили порушення його прав за статтею 8 Конвенції», - повідомляється в Огляді рішень ЄСПЛ за грудень -листопад 2021 року.

Хоча ЄСПЛ не оцінював, чи було фактично порушено адвокатську таємницю в цій справі, проте вказав на нечіткість національного законодавства Естонії щодо захисту адвокатської таємниці та відсутність відповідних гарантій збереження адвокатської таємниці у судовому рішенні про обшуки.

«Водночас відсутність процесуальних гарантій стосовно захисту адвокатської таємниці вже не відповідає вимогам критерію, за яким втручання має здійснюватися «згідно із законом» в розумінні пункту 2 статті 8 Конвенції», - ідеться у рішенні ЄСПЛ.

Суд визнав вилучення носіїв інформації заявника та їх подальше дослідження втручанням  у його право на повагу до кореспонденції і відтак визнав порушення статті  8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя). «ЄСПЛ залишив відкритим питання того, чи відповідало національне законодавство вимогам чіткості та передбачуваності, оскільки в будь-якому разі воно не забезпечувало достатніх процесуальних гарантій запобігання свавільному чи непропорційному втручанню в адвокатську таємницю», - ідеться в огляді позицій ЄСПЛ.

Також «Судово-юридична газета» писала, що ВС опублікував важливі й актуальні рішення, які прийняв ЄСПЛ за листопад – грудень 2021 року.

Раніше ми писали про строк позовної давності для позову проти держави: позиція ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки