Свобода вираження поглядів та право на життя: огляд рішень ЄСПЛ

18:48, 25 ноября 2021
Огляд рішень ЄСПЛ з’явився за серпень – вересень.
Свобода вираження поглядів та право на життя: огляд рішень ЄСПЛ
Джерело фото: pravda.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд опублікував огляд практики ЄСПЛ за серпень – вересень 2021 року. Про це повідомляє пресслужба ВС.

«Усі описані рішення є важливими й актуальними для правової системи  України.

Нижче коротко висвітлюємо деякі з них.

— Рішення ЄСПЛ у справі SANCHEZ v. France неодноразово було предметом обговорення правничої спільноти в аспекті реалізації особою свого права на вираження поглядів у соціальних мережах. У цій справі заявник-політик дозволив іншим особам розміщувати коментарі, які, зокрема, мали й образливий характер, на його сторінці в мережі Facebook. Національні суди визнали заявника винним за обвинуваченням у підбурюванні до ненависті або насильства проти групи осіб і призначили покарання у вигляді штрафу. ЄСПЛ вказав на обґрунтованість висновків судів і не констатував порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (свобода вираження поглядів), адже заявник свідомо зробив свою сторінку публічною, а його статус політичного діяча вимагав від нього більшої пильності та оперативності у видаленні ворожих коментарів.

— У справі CARTER v. Russia ЄСПЛ констатував порушення статті 2 Конвенції (право на життя) у матеріальному і процесуальному аспектах у зв’язку із, зокрема, відмовою Уряду держави-відповідача надати документи з матеріалів розслідування, його нездатністю спростувати явні докази причетності держави до позбавлення життя чоловіка заявниці та непроведенням ефективного розслідування цих обставин.

— Справа GALOVIĆ v. Croatia стосувалася, зокрема, скарги заявника на те, що його було піддано суду та покарано двічі за те саме правопорушення як у межах справи про адміністративне правопорушення, так і в кримінальному провадженні за вчинення домашнього насильства. ЄСПЛ не вбачив порушення статті 4 Протоколу № 7 до Конвенції (право не бути притягненим до суду або покараним двічі), адже обидва провадження в цій справі були єдиним і пропорційним цілим, що дозволяло карати заявника як за окремі випадки домашнього насильства, так і за модель його поведінки в ефективний, пропорційний та стримувальний спосіб.

— У контексті домашнього насильства огляд містить також виклад рішення у справі VOLODINA v. Russia (no. 2), у якій ЄСПЛ знову констатував порушення статті 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя) і нагадав, що держави зобов’язані створити й ефективно застосовувати систему покарання за будь-які форми домашнього насильства, незалежно від того, виникають вони в реальному житті або онлайн-просторі, та забезпечити достатні гарантії для потерпілих.

Як і зазвичай, огляд містить перелік рішень, ухвалених ЄСПЛ у справах щодо України», — сказано у повідомленні.

Раніше ми писали про строк позовної давності для позову проти держави: позиція ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді