ЄСПЛ визнав дискримінацією позбавлення матері опіки над дитиною через орієнтацію

20:50, 16 сентября 2021
Заявниці присудили компенсацію у розмірі 10 000 євро за моральну шкоду.
ЄСПЛ визнав дискримінацією позбавлення матері опіки над дитиною через орієнтацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення проти Польщі та визнав дискримінацію національними судами жінки, у якої після розлучення відібрали право опікуватися дітьми через її сексуальну орієнтацію та передали це право колишньому чоловікові. Про це йдеться у рішенні, опублікованому 16 вересня, передає «Європейська правда».

Суд дійшов висновку, що до батьків під час прийняття рішення про право опіки над дітьми ставилися по-різному саме через сексуальну орієнтацію матері, і це є порушенням статей 8 і 14 Європейської конвенції з прав людини - щодо права на приватне життя і заборону дискримінації. Таке рішення суд ухвалив шістьома голосами проти одного.

Жінка 1970 року народження має чотирьох дітей, народжених після шлюбу у 1993 році. У 2005 році вона ініціювала розлучення після того, як закохалася в іншу жінку та почала з нею стосунки.

Її власні батьки не змогли прийняти рішення дочки і тому претендували на опіку над внуками. Їм тимчасово передали так право, при цьому, єдина суддя, яка розглядала справу, нібито добре знайома з ними.

Після скарги обох з подружжя інший суд змінив це рішення і передав жінці повні батьківські права та права опіки над усіма дітьми; шлюб було розірвано.

У 2006 році ексчоловік попросив переглянути рішення щодо опіки. Коли розглядалося питання, як батьки дотримуються своїх обов’язків, жінку запитували про її сексуальну орієнтацію і стосунки з партнеркою. Суд після цього передав повні права опіки над дітьми їхньому батькові, обмеживши права матері.

Вона подала апеляцію, наполягаючи, що завжди більше піклувалася про них, а батько після розірвання шлюбу проводив з ними зовсім мало часу. Її апеляцію відхилили, попри те, що ексчоловік пропонував залишити за жінкою право опікуватися наймолодшою дитиною, і після тривалого процесу у неї врешті забрали право опікуватися і найменшою дитиною з аргументацією, що матір «надто сконцентрована на собі та своїх стосунках з партнеркою». Апеляцію суд відхилив, вирішивши, що семирічний хлопчик має жити разом з рештою дітей у батька, тому що так краще для його розвитку і краще через «більшу роль батька у формуванні у дитини чоловічої моделі поведінки». 

Жінка знову подала апеляцію, заявляючи, що в ексчоловіка не вистачає часу на всіх дітей і за ним більше доглядають сестри і дідусь з бабусею. Вона також доводила, що суд не враховував інтереси дитини, але зважав на гомофобні погляди батька, і що причиною такого рішення є виключно її орієнтація.

Після всіх рішень не на свою користь, жінка звернулася до ЄСПЛ у 2010 році.  

«Суд встановив, що сексуальна орієнтація заявниці та її відносини з іншою жінкою постійно були у центрі уваги на всіх етапах судового розгляду. Суд дійшов висновку про наявність різного ставлення до заявниці та інших, хто хотів отримати право повної опіки. Різниця ґрунтувалася на її сексуальній орієнтації, тому прирівнюється до дискримінації», - йдеться у рішенні. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що назвали стан імплементації рекомендацій ЄСПЛ.

Також Денис Малюська зазначив, що Україна «добиває» Росію в Європейському суді з прав людини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді