Покарання газети за цитування неонацистів порушило Конвенцію: ЄСПЛ

11:03, 13 мая 2021
ЄСПЛ зобов’язав російську владу виплатити газеті € 2 тисячі компенсації моральної шкоди.
Покарання газети за цитування неонацистів порушило Конвенцію: ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ЄСПЛ зобов’язав російську владу виплатити «Новой газете» € 2 тис. компенсації моральної шкоди у зв’язку з порушенням права на свободу вираження поглядів.

Таке рішення ЄСПЛ ухвалив у справі «Новая газета проти Росії», повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

У січні 2010 року видання розмістило розслідування «Банда, агентство, партія. Хто такі «легальні націоналісти», де цитувалася офіційна програма організації «Русский образ», і було опубліковано інтерв’ю з її координатором.

Довідково: «Русский образ» – радикальний націоналістичний рух. У 2015 році суд засудив його засновника Іллю Горячева до довічного ув’язнення. Чоловіка визнали винним в організації п’яти вбивств, а також в бандитизмі і незаконному обігу зброї. Сам Горячев заперечував свою провину в злочинах і наполягав, що його обмовили.

У березні 2010 року Роскомнадзор виніс попередження за публікацію статті. «Зміст наведених газетою цитат, за оцінками експертів, направлено на збудження соціальної, расової та національної ворожнечі. Крім того, при оформленні макету смуги редакція помістила і виділила деякі цитати таким чином, що вони стали мати самостійне значення, не пов’язане з контекстом публікації. Іншими словами, газета надала майданчик для поширення інформації націоналістичного спрямування», – так пояснювали ситуацію у відомстві.

«Новая газета» звернулася із вимогою визнання протиправним попередження та його скасування до суду, але там у задоволенні позову відмовили. Подальше оскарження рішення успіху не мало.

У травні 2011 року «Нова газета» звернулася за захистом прав до ЄСПЛ. Суд у Страсбурзі став на сторону ЗМІ, констатувавши порушення ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Раніше ми писали про строк позовної давності для позову проти держави: позиція ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва