В Хмельницком суд вернул девочку под опеку бабушки и отменил решение о потере ею статуса ребенка, лишенного родительской опеки

14:59, 27 марта 2023
В апелляционном суде девочка сказала, что хочет остаться на попечении бабушки и не имеет желания менять свое место жительства.
В Хмельницком суд вернул девочку под опеку бабушки и отменил решение о потере ею статуса ребенка, лишенного родительской опеки
Иллюстративное изображение от freepik
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Жительница города Хмельницкого обратилась в суд с просьбой признать противоправным и отменить решение горисполкома, которым ее внучку признано такой, что утратила статус ребенка, лишенного родительской опеки, и прекращено ее опеку над ней.

Об этом рассказывают в пресс-службе Хмельницкого апелляционного суда:

«До суду звернулася жителька м. Хмельницького з проханням визнати протиправним і скасувати рішення міськвиконкому, яким її онуку визнано такою, що втратила статус дитини, позбавленої батьківського піклування, та припинено її опіку над нею.

Пояснила, що після смерті доньки стала опікуном малолітньої онуки, батько якої у той час відбував покарання за злочини у сфері незаконного обігу наркотиків.

Після звільнення з місць позбавлення волі він не забрав дитину до себе, не відвідував її та не надавав матеріальної допомоги, не проявляв батьківської турботи, не цікавився її навчанням і здоров`ям, ухилявся від виконання своїх батьківських обов`язків.

Попри це міськвиконком Хмельницької міської ради своїм рішенням від 8 квітня 2022 року визнав онуку такою, що втратила статус дитини, позбавленої батьківського піклування, і припинив її опіку над нею.

Це рішення позивачка уважає незаконним, оскільки дитина не була відібрана у неї та передана батьку, до того ж дівчинка відмовляється залишати місце проживання, де вона мешкає від народження.

Місцевий суд задовольнив позов: скасував рішення міськвиконкому від 8 квітня 2022 року, визнавши його таким, що не відповідає інтересам дитини.

В апеляційній скарзі виконавчий комітет просив скасувати це рішення, як незаконне, та відмовити у позові. За словами представника міськвиконкому, після звільнення з місць позбавлення волі батько дівчинки звернувся до органу опіки та піклування з заявою про повернення йому доньки. На підставі поданих документів міськвиконком своїм рішенням надав висновок про можливість передачі малолітньої дитини для подальшого виховання батькові й припинення опіки бабусі. Це рішення, на думку апелянта, не суперечить закону та відповідає якнайкращим інтересам дитини.

Колегія суддів ХАС зауважила, що дитина від народження проживає в сім`ї бабусі, яка постійно займалася її вихованням і утриманням, створила їй усі належні умови. Водночас батько тривалий час не спілкувався з дитиною й досі фактично не піклується про неї.

В апеляційному суді дівчинка сказала, що хоче залишитися під опікою бабусі та не має бажання змінювати своє місце проживання».

«Встановивши, що малолітня дитина не повернулася в сім`ю батька, а залишилася проживати з бабою, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що опіка останньої не припинена, відтак оспорюване рішення Міськвиконкому не відповідає вимогам закону та є передчасним», – констатував апеляційний суд й відхилив апеляційну скаргу міськвиконкому.

Постанова апеляційного суду у справі № 686/13025/22.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки