ЄСПЛ ухвалив проміжне рішення за позовом «Україна проти Росії»

15:23, 5 марта 2022
Суд у Страсбурзі ухвалив рішення по майбутніх позовах проти РФ, наперед на користь України.
ЄСПЛ ухвалив проміжне рішення за позовом «Україна проти Росії»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини ухвалив проміжне рішення за позовом «Україна проти Росії», у якому заборонив РФ продовжувати обстріли цивільної інфраструктури — це рішення затвердили також для усіх майбутніх скарг проти Росії. Про це повідомила суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська на своїй сторінці в Facebook.

У Євросуді з прав людини також вказали, що російський уряд повинен забезпечити безперешкодний доступ цивільного населення до безпечних шляхів евакуації, медичних послуг, їжі, швидкий і безперешкодний прохід гуманітарної допомоги та переміщення гуманітарних працівників.

Рішення ухвалене у Страсбурзі у рамках так званого «правила 39», яке дозволяє ЄСПЛ ухвалювати тимчасові (забезпечувальні) заходи за скаргами і давати термінові накази державам-учасницям.

«Суд сьогодні (4 березня, - ред.) поширив застосування тимчасових заходів за правилом 39, прийнятого у вівторок, на подані відповідні запити приватних осіб, що потерпають від російського вторгнення: « тих, хто ховається в сховищах, домівках та інших спорудах, побоюючись за своє життя через триваючі бомбардування та обстріли, без або з обмеженим доступом до їжі, охорони здоров’я, води, каналізації, електроенергії та інших взаємопов’язаних послуг, необхідних для виживання, які потребують гуманітарної допомоги та безпечної евакуації», а також додатково вимагав від РФ безпечного проходу та гуманітарної допомоги:

««З огляду на загальний обсяг та характер вищезазначеного тимчасового заходу, про який вже було повідомлено Уряду Російської Федерації 1 березня 2022 року … Суд (голова Суду) вирішує, що ций тимчасовий захід, відповідно до правила 39 Регламенту Суду, має вважатися таким, що охоплює будь-який запит, поданий особами, які належать до вищевказаної категорії цивільних осіб, які надають достатні докази, що свідчать про те, що вони зазнають серйозної й неминучої загрози непоправної шкоди їхній фізичній недоторканності та/або праву на життя … Що стосується таких запитів, Суд, більш того, вирішує вказати уряду Російської Федерації відповідно до правила 39, що відповідно до своїх зобов’язань за Конвенцією, зокрема щодо статей 2, 3 і 8, вони повинні забезпечити безперешкодний доступ цивільного населення до безпечних шляхів евакуації, медичних послуг, їжі та інших предметів першої необхідності, швидкий і безперешкодний прохід гуманітарної допомоги та переміщення гуманітарних працівників».

«Having regard to the general scope and nature of the above interim measure, already indicated to the Government of the Russian Federation on 1 March 2022, and taking into account the Court’s previous practice (see NA. v. the United Kingdom, no. 25904/07, § 21, 17 July 2008), the Court (the President of the Court) decides that this interim measure, under Rule 39 of the Rules of Court, shall be considered to cover any request brought by persons falling into the above category of civilians who provide sufficient evidence showing that they face a serious and imminent risk of irreparable harm to their physical integrity and/or right to life (see Lisnyy v. Ukraine and Russia (dec.), nos. 5355/15, 44913/15 and 50853/15, §§ 25-30, 5 July 2016). With regard to such requests, the Court moreover decides to indicate to the Government of the Russian Federation, under Rule 39, that, in accordance with their engagements under the Convention, notably in respect of Articles 2, 3 and 8, they should ensure unimpeded access of the civilian population to safe evacuation routes, healthcare, food and other essential supplies, rapid and unconstrained passage of humanitarian aid and movement of humanitarian workers», — зазначила Ганна Юдківська.

Раніше ми писали, що Україна ініціювала нову справу у ЄСПЛ проти РФ

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки