Суддям доведеться відшкодовувати збитки громадянам зі своєї кишені: соцмережі коментують законопроект

11:21, 1 июня 2021
У Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроект.
Суддям доведеться відшкодовувати збитки громадянам зі своєї кишені: соцмережі коментують законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як повідомляла «Судово-юридична газета», судді будуть відшкодовувати збитки громадянам зі своєї власної кишені. З такою ідеєю у вигляді законопроекту № 5533 виступили народні депутати України від фракції «Слуга народу» Марія Мезенцева, яка також є керівником постійної делегації України в ПАРЄ, Олег Дунда, а також депутати від «Батьківщини» Валентин Наливайченко та Михайло Волинець.

Законопроектом пропонується внести зміни до чинного законодавства щодо уточнення підстав, за яких суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження. Також встановлюється, що при звільнення судді з посади у разі вчинення істотного дисциплінарного проступку, а саме: встановлено факт наявності умислу або грубої недбалості судді при ухваленні рішення з порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного, заступник міністра юстиції України – уповноважений у справах Європейського суду з прав людини звертається до такого судді зі зворотною вимогою у розмірі фактично понесених державою витрат на захист інтересів України у Європейському суді з прав людини під час урегулювання спорів та виплаченого відшкодування.

«Метою законопроекту є вдосконалення порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів та очищення судової системи від осіб, що не відповідають критеріям професійності», – зазначають автори законопроекту у пояснювальній записці.

Ініціатива викликала багато запитань у користувачів соцмереж.

Раніше ми детально аналізували зазначений законопроект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області