Верховный Суд отменил решение апелляционного суда из-за того, что он уведомил участникв дела путем СМС в то время, как тот об этом не просил

17:35, 27 марта 2023
Текст судебной повестки может быть направлен судом участнику SMS-сообщением только после подачи им в суд заявки о намерении получения судебной повестки в электронном виде посредством SMS-сообщения, - позиция Верховного Суда.
Верховный Суд отменил решение апелляционного суда из-за того, что он уведомил участникв дела путем СМС в то время, как тот об этом не просил
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Текст судебной повестки может быть направлен судом участнику SMS-сообщением только после подачи им в суд заявки о намерении получения судебной повестки в электронном виде посредством SMS-сообщения.

Если в материалах дела отсутствует такая заявка, нельзя считать, что суд надлежащим образом уведомил о дате, времени и месте судебного заседания путем отправки участнику дела SMS-сообщения.

Недостаточное финансирование судебной системы не дает оснований для невыполнения своих обязанностей, предусмотренных гражданским процессуальным законодательством Украины. Об этом заявил Кассационный гражданский суд в составе Верховного Суда в постановлении от 31 января 2023 года по делу №693/812/21.

Примечательно, что эта позиция может применяться также и к сообщениям суда через Viber.

Історія справи

У серпні 2021 року чоловік звернувся до суду з позовом до КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Жашківської міської ради» та директора лікарні, в якому просив визнати незаконним наказ КНП про розірвання трудового договору та звільнення з посади юрисконсульта, скасувати вказаний наказ та зобов`язати директора поновити позивача на посаді.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що тимчасово виконуюча обов`язки директора лікарні письмово попередила його про скорочення посади юрисконсульта, але не запропонувала йому іншої роботи.

Оскільки він має повну вищу освіту за спеціальністю «Лікувальна справа», то він написав заяву про працевлаштування на посаду лікаря-стажиста по спеціальності лікаря загальної практики - сімейної медицини. Незважаючи на те, що в с. Пугачівка була наявна посада лікаря загальної практики, директор лікарні звільнила його з посади юрисконсульта, чим порушила трудове законодавство.

Жашківський районний суд Черкаської області рішенням від 17 серпня 2022 року у задоволенні позову відмовив. Черкаський апеляційний суд постановою від 20 жовтня 2022 року апеляційну скаргу залишив без задоволення.

У листопаді 2022 року чоловік подав до Верховного Суду касаційну скаргу, в якій зокрема, вказав, що суд апеляційної інстанції не повідомив належним чином позивача про дату, час і місце судового засідання, що унеможливило позивача захистити своє порушене конституційне право про працю.

SMS-повідомлення позивач не отримував. При цьому, в матеріалах справи відсутня заява позивача про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення, а тому не можна вважати, що апеляційний суд належним чином повідомив позивача про розгляд справи.

Зазначене узгоджується з висновками, викладеними у постанові Верховного Суду від 27 березня 2019 року у справі №201/6092/17.

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Однією з основних гарантій права сторони на судовий захист є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення (стаття 129 Конституції України).

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року, яка набрала чинності для України з 11 вересня 1997 року, таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.  

Частиною першою статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка відповідно до статті 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку належним і безстороннім судом, встановленим законом.

Зокрема, у пункті 24 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Надточій проти України» та пункті 23 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гурепка проти України № 2» наголошується на принципі рівності сторін - одному із складників ширшої концепції справедливого судового розгляду, який передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість відстоювати свою позицію у справі в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

У справі Bellet v. France Суд зазначив, що стаття 6 § 1 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним з аспектів яких є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання у її права.

Як свідчить позиція Суду у багатьох справах, основною складовою права на суд є право доступу, в тому розумінні, що особі має бути забезпечена можливість звернутись до суду для вирішення певного питання, і що з боку держави не повинні чинитись правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права.

У своїй практиці Європейський суд неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у 6 § 1 Конвенції, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду. Однак Суд повинен прийняти в останній інстанції рішення щодо дотримання вимог Конвенції; він повинен переконатись у тому, що право доступу до суду не обмежується таким чином чи такою мірою, що сама суть права буде зведена нанівець. Крім того, подібне обмеження не буде відповідати статті 6 § 1, якщо воно не переслідує легітимної мети та не існує розумної пропорційності між використаними засобами та поставленою метою (див. Prince Hans-Adam II of Liechtenstein v. Germany).

У зв`язку із цим, розгляд справи за відсутності учасника процесу, щодо якого немає відомостей про вручення йому судової повістки є порушенням статті 129 Конституції України та статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Судові повідомлення здійснюються судовими повістками-повідомленнями. Судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення - завчасно (частини друга, четверта та п`ята статті 128 ЦПК України).

Відповідно до частини шостої статті 128 ЦПК України судова повістка, а у випадках, встановлених цим Кодексом, разом з копіями відповідних документів надсилається на офіційну електронну адресу відповідного учасника справи, у випадку наявності у нього офіційної електронної адреси або разом із розпискою рекомендованим листом з повідомленням про вручення у випадку, якщо така адреса відсутня, або через кур`єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншим учасником справи. Стороні чи її представникові за їхньою згодою можуть бути видані судові повістки для вручення відповідним учасникам судового процесу. Судова повістка може бути вручена безпосередньо в суді, а у разі відкладення розгляду справи про дату, час і місце наступного засідання може бути повідомлено під розписку.

Днем вручення судової повістки є: 1) день вручення судової повістки під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення судової повістки на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси (частина восьма статті 128 ЦПК України).

Згідно з частиною першою статті 130 ЦПК України у випадку відсутності в адресата офіційної електронної адреси судові повістки, адресовані фізичним особам, вручаються їм під розписку, а юридичним особам - відповідній службовій особі, яка розписується про одержання повістки.

Відповідно до статті 366 ЦПК України після проведення підготовчих дій суддя-доповідач доповідає про них колегії суддів, яка вирішує питання про проведення додаткових підготовчих дій у разі необхідності та призначення справи до розгляду. Про дату, час та місце розгляду справи повідомляються учасники справи, якщо справа відповідно до цього Кодексу розглядається з їх повідомленням.

За положеннями частини третьої статті 368 ЦПК України розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється в судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених статтею 369 цього Кодексу.

Згідно зі статтею 372 ЦПК України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про вручення йому судової повістки, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки буде визнано судом поважними. Неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Черкаський апеляційний суд ухвалою від 4 жовтня 2022 року призначив справу до розгляду на 20 жовтня 2022 року о 14 год. Зазначив про необхідність повідомити учасників процесу про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до супровідного листа Черкаського апеляційного суду від 4 жовтня 2022 року № 693/812/21/14520/2022 апеляційний суд повідомляє на електронну адресу КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Жашківської міської ради», що розгляд справи відбудеться 20 жовтня 2022 року о 14 год.

Згідно з довідкою, повідомлення на 20 жовтня 2022 року о 14 год. у даній справі учасникам справи не надсилались у зв`язку з відсутністю фінансування на поштові відправлення.

Відповідно до довідки про доставку SMS позивачу було доставлено SMS-повідомлення про судове засідання, призначене на 20 жовтня 2022 року о 14 год.

Проте ця довідка про доставку SMS не може вважатися доказом належного повідомлення про дату, час і місце судового засідання, оскільки згідно пункту 2 Порядку надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 01 червня 2013 року № 73, текст судової повістки може бути надісланий судом Учаснику SMS-повідомленням лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення.

Така заявка оформляється безпосередньо в суді або шляхом роздрукування та заповнення Учасником форми, яка розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України.

У матеріалах справи відсутня заява позивача про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення. За таких обставин не можна вважати, що апеляційний суд належним чином повідомив позивача про дату, час і місце судового засідання.

Отже, як вбачається з матеріалів справи, доказів про належне повідомлення позивача про дату, час і місце судового засідання відсутні.

При цьому слід зазначити, що недостатнє фінансування судової системи не дає підстав суду для невиконання своїх обов`язків, передбачених цивільним процесуальним законодавством України.

З огляду на зазначене та ураховуючи, що в матеріалах справи відсутні докази повідомлення позивача про дату, час та місце розгляду цієї справи, суд апеляційної інстанції розглянув справу з порушенням норм процесуального права, зокрема статей 366, 368, 369, 372 ЦПК України.

Отже, КЦС ВС касаційну скаргу задовольнив частково. Постанову Черкаського апеляційного суду від 20 жовтня 2022 року скасував, а справу направив до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва