Общее количество закрытых для общего доступа судебных решений неизвестно: ответ ГП «Информационные судебные системы»

16:30, 12 марта 2023
Информация о количестве судебных решений, изъятых из публичной части Реестра судебных решений, не собирается, - ГП «ИСС».
Общее количество закрытых для общего доступа судебных решений неизвестно: ответ ГП «Информационные судебные системы»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Общее количество судебных решений, закрытых для общего доступа в Реестре судебных решений, неизвестно и учет по ним не ведется.

Так, в связи с тем, что общий доступ к части текстов судебных решений в Реестре не восстановлен, «Судебно-юридическая газета» обратилась в Государственную судебную администрацию и к подконтрольному ГСА государственного предприятия «Информационные судебные системы» со следующими вопросами.

  • на підставі яких норм Закону України «Про доступ до судових рішень» та Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, який було затверджено рішенням ВРП, проведено вилучення текстів судових рішень з публічної частини Єдиного державного реєстру судових рішень;
  • яку загальну кількість судових рішень та з яких підстав було вилучено з публічного доступу Реєстру судових рішень, зокрема, у справах за обвинуваченням осіб у корупційних правопорушеннях;
  • чи вилучалися з публічного доступу судові рішення по справах, рішення по яких були винесені до 24-02-2022 року, з яких підстав;
  • чи вилучалися з публічного доступу судові рішення по справах цивільної юрисдикції, справах про адміністративні правопорушення, адміністративних справах та в якій кількості;
  • чи вилучалися з публічного доступу рішення, винесені Вищим антикорупційним судом України та АП ВАКС, в якій кількості та за який період;
  • на яких підставах на сайті «Судова влада України» у списку справ, призначених до розгляду у Вищому антикорупційному суді, по частині справ вилучені дані про учасників судового процесу; у зв’язку з чим таке знеособлення проведено по частині справ.

У відповідь на запит в. о. генерального директора ДП «ІСС» Микола Козлов повідомив наступне.

Наразі на Підприємстві згідно з дорученням ДСА України, що надано офіційним листом від 23 вересня 2022 року №15-8651/22, тривають заходи щодо впровадження оновленої моделі системи автоматизованого знеособлення відомостей, які не можуть бути розголошені в текстах електронних копій судових рішень у кримінальному судочинстві, що відкриті для загального доступу в Реєстрі в умовах військового стану.

До моменту завершення відповідної обробки всіх електронних копій таких судових рішень, в яких містяться зазначені відомості, адміністратором Реєстру одночасно вживаються заходи з припинення загального доступу до них.

Водночас, у поточній роботі з ведення Реєстру знеособлення зазначених відомостей в текстах електронних копій судових рішень відбувається із застосуванням засобів ручного керування.

Таким чином, в межах виробничих можливостей Підприємства на сьогоднішній день, забезпечується загальний доступ у Реєстрі лише для частини електронних копій судових рішень у кримінальному судочинстві та й зокрема для таких, щодо яких надходять звернення від учасників судових процесів, згідно з чинним законодавством, яким регулюється діяльність Реєстру та з врахуванням доручення ДСА України.

По мірі проведення відповідної обробки загальний доступ до електронних копій судових рішень у кримінальному судочинстві відновлюється.

Враховуючи те, що кількість обмежених у доступі електронних копій судових рішень наразі постійно зменшується за рахунок кількості документів, для яких Підприємством вживаються заходи щодо поновлення загального доступу в Реєстрі після відповідної обробки, як за допомогою засобів ручного керування, так і засобами оновленої моделі системи автоматизованого знеособлення відповідних відомостей, з подальшою вибірковою візуальною перевіркою результатів такої обробки, Підприємством не обліковується інформація щодо загальної кількості таких рішень та, відповідно, запитувана інформація у останнього відсутня.

Крім того, визначальним для публічної інформації є те, що вона заздалегідь зафіксована будь-якими засобами та на будь-яких носіях та знаходилась у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації.

Оскільки запитувана кількісна інформація безпосередньо не відображена та не задокументована державним Підприємством будь-якими засобами чи на будь-яких носіях, а потребує окремого створення, відповідно, запитуване не є предметом регулювання Закону «Про доступ до публічної інформації».

Відповідно, знеособлення відомостей в текстах судових рішень у кримінальних справах, відкритих для загального доступу, щодо імен (ім’я, по батькові, прізвище) суддів, які розглядали судову справу та учасників судового процесу, здійснюється згідно з пунктом 2 статті 7 Закону України «Про доступ до судових рішень» на виконання доручення ДСА України, що надано офіційним листом від 23 вересня 2022 року №15-8651/22.

Стосовно питання функціонування офіційного веб-порталу судової влади України в частині розділу «Список справ призначених до розгляду» повідомляємо, що адміністрування офіційного веб-порталу судової влади України здійснюється державним підприємством «Центр судових сервісів».

Також у ДП «ІСС» додали, що згідно з пунктом 2 статті 8 Закону України «Про доступ до судових рішень» не допускається вилучення судових рішень із Реєстру. Порядком ведення Реєстру, затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 19 квітня 2018 року № 1200/0/15-18 із змінами, чітко визначене коло повноважень та зона відповідальності Підприємства, як адміністратора Реєстру. Адміністраторові забороняється виключати (вилучати) з Реєстру електронні примірники судових рішень та окремих думок суддів або вносити будь-які зміни до них.

Крім того, можливість видалення електронних примірників судових рішень з Реєстру відсутня на технологічному рівні.

Таким чином, Підприємством не вчиняються і не можуть вчинятися дії з видалення (вилучення) електронних копій судових рішень з Реєстру.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Наталія Таран
    Наталія Таран
    суддя Деснянського районного суду міста Києва
  • Олександр Боровицький
    Олександр Боровицький
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Капустинський
    Михайло Капустинський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Інна Алєєва
    Інна Алєєва
    суддя Господарського суду міста Києва