Депутаты урегулируют вопросы отдыха военнослужащих, уволенных в связи с демобилизацией с военной службы по призыву во время мобилизации

15:35, 27 января 2023
Такие военнослужащие обеспечиваются отдыхом продолжительностью 60 рабочих дней с выплатой двухмесячного денежного довольствия в течение мобилизационного периода за счет Государственного бюджета.
Депутаты урегулируют вопросы отдыха военнослужащих, уволенных в связи с демобилизацией с военной службы по призыву во время мобилизации
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комитет Верховной Рады по вопросам соцполитики, возглавляемый Галиной Третьяковой, предлагает парламенту одобрить за основу законопроект об упорядочении предоставления и использования отпусков №8313.

В частности, предлагается внести изменения в статью 26 Закона «О воинской обязанности и военной службе», предусмотрев возможность предоставить демобилизованным военнослужащим отдых продолжительностью 60 рабочих дней с выплатой двухмесячного денежного обеспечения за счет бюджета.

«Военнослужащие, уволенные в связи с демобилизацией с военной службы по призыву во время мобилизации, на особый период, военной службы по призыву лиц из числа резервистов в особый период, обеспечиваются отдыхом продолжительностью 60 рабочих дней с выплатой двухмесячного денежного довольствия в течение мобилизационного периода за счет Государственного бюджета Украины», - отмечено в изменениях.

Також пропонується встановити, що у разі призову працівника на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову працівника на військову службу за призовом осіб із  числа резервістів в особливий період йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки у строк до його увільнення на час військової служби від займаної посади (виконання обов’язків).

У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, а також призову вказаних категорій осіб на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову вказаних категорій осіб на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості до увільнення на час військової служби від займаної посади (виконання обов’язків).

Також пропонується

  • встановити, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).
  • передбачити, що тривалість, порядок, умови надання та оплати відпусток для підготовки та участі в спортивних змаганнях визначаються трудовим та/або колективним договором.
  • виключення норм щодо творчих відпусток та відпусток у зв'язку з профспілковим навчанням.
  • Відпустка при народженні дитини надається в чітко визначений термін – не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.
  • Батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, така відпустка надається після отримання відповідного рішення суду.
  • Щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, не тільки на прохання працівника, але й за такої необхідності у роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображений у графіку відпусток, який погоджується із профспілками.
  • Відпустка у зв'язку з усиновленням дитини надається незалежно від віку дитини.
  • У разі використання чи виплати грошової компенсації за додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, працівник не користується правом на неї в календарному році звільнення на іншому підприємстві, в установі, організації.
  • Загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин збільшується з 15 до 30 календарних днів на рік.

 Нагадаємо, 23 грудня 2022 року набув чинності Закон № 2822-IX «Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану».

В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва