Проведение налоговых проверок и использование РРО возобновят с 1 июля 2023 года: законопроект Кабмина отражает требования Меморандума с МВФ

15:17, 27 января 2023
По какому механизму с 1 июля 2023 возобновятся документальные проверки налоговых органов и в какие сроки предприниматели начнут работать с РРО.
Проведение налоговых проверок и использование РРО возобновят с 1 июля 2023 года: законопроект Кабмина отражает требования Меморандума с МВФ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как писала «Судебно-юридическая газета», 27 января Кабмин планирует одобрить законопроект о возвращении штрафов за неиспользование РРО до завершения войны. Данный законопроект также предусматривает возобновление документальных проверок бизнеса с 1 июля 2023 года.

Дело в договоренностях с международными партнерами, выделяющими Украине средства на поддержание экономики. В частности, как Меморандум с Европейским Союзом под кредитное соглашение о макрофинансовой помощи от ЕС на 18 млрд евро, так и Меморандум с МВФ предусматривают упразднение соответствующих упрощений для украинского бизнеса. Относительно Меморандума с МВФ, письмо о намерениях Президент Владимир Зеленский, премьер-министр Денис Шмигаль и другие подписали 8 декабря 2022 года. В нем говорится дословно о следующем.

«За технічної допомоги МВФ ми працюватимемо над розробкою інтегрованої дорожньої карти заходів податкової політики та адміністрування податків для якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкового адміністрування та політики. У найближчому майбутньому це включатиме подання наступних трьох законопроектів до Парламенту (Структурний маяк, кінець січня 2023 року):

(i) щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок (набуває чинності з 1 липня 2023 року),

(ii) щодо скасування спеціальних положень, що дозволяють платникам податків використовувати спрощену систему оподаткування, а саме: ставку єдиного податку в розмірі 2 відсотків, і відновлення довоєнного режиму для цих платників податків (набуває чинності з 1 липня 2023 року) і

(iii) щодо забезпечення ефективного та повноцінного застосування реєстраторів розрахункових операцій у закладах роздрібної торгівлі (та пов’язаної з ними розрахунково-платіжної інфраструктури), включно з відновленням відповідальності за порушення цих вимог (набуває чинності з 1 липня 2023 року).

Крім того, ми працюємо над впровадженням автоматичного обміну інформацією для цілей оподаткування (Загальний стандарт звітності (CRS)) і маємо намір запропонувати відповідні законодавчі ініціативи.

Орієнтовний приріст надходжень у 2023 році від скасування змін спрощеного режиму оподаткування оцінюється приблизно на рівні 0,13 відсотка ВВП у 2023 році.

Ми також продовжуємо працювати над ширшим дизайном податкової політики та заходами для побудови сучасної системи адміністрування доходів (зокрема, включно з обмеженням можливості ухилення від оподаткування ПДФО через використання спрощеного режиму оподаткування платниками податків ІІІ групи), що допоможе нам досягти цілей фіскальної політики в післявоєнний період», - зазначено у Меморандумі.

У Меморандумі про макрофін від ЄС також йдеться про те, що «підтримка надається за умови розуміння того, що органи державної влада України зобов’язуються поступово скасувати тимчасові надзвичайні заходи в сфері економічної та фінансової політики, які були введені на час війни, у відповідний час і в належній послідовності, особливо щодо монетарної політики та системи валютного курсу, регулювання фінансового сектору, управління державними підприємствами, свободи руху капіталу, а також режимів оподаткування, акцизного збору та торговельних режимів».

Отже, що передбачено законопроектом від Кабміну

Документальні перевірки

З Податкового кодексу виключається ст. 102.9 про те, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, що вводиться в Україні зупиняється перебіг строків, визначених цим Кодексом, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених цим Кодексом

Як зазначається у законопроекті, який 27 січня має схвалити Кабмін, документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, поновлюються на невикористаний строк.

У разі сплати платником єдиного внеску протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання вимоги про сплату недоїмки з єдиного внеску, суми єдиного внеску, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 липня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, штрафні санкції, нараховані на суму такого єдиного внеску, скасовуються, а пеня не нараховується. Сума єдиного внеску, сплаченого у порядку, передбаченому цим абзацом, не підлягає оскарженню  .

Також у Підрозділ 10 ПК вводиться стаття 69.33, де записано наступне.

Документальні та фактичні перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності під час проведення перевірок безпечного:

доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або об'єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов'язані з іншими об'єктами оподаткування такими платниками податків;

доступу, допуску до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншої інформації, пов'язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також фінансової і статистичної звітності у порядку та на підставах, визначених законом;

проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальницінностей, готівки.

У разі відсутності визначених цим підпунктом умов безпечного проведення перевірок, документальні перевірки, які були розпочаті, але не можуть бути завершені у зв'язку із такою відсутністю умов їх безпечного проведення, можуть бути зупинені за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу до усунення перешкод для їх проведення. Таке рішення оформлюється наказом, копія якого надсилається до електронного кабінету платника податків з одночасним надісланням на електронну адресу (адреси) платника податків копії такого наказу та інформації про дату та час його надіслання до електронного кабінету (відображення в електронному кабінеті).

Таке зупинення перериває перебіг строку проведення перевірки.

Документальні перевірки, що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, поновлюються на невикористаний строк. Водночас на період до завершення поновлених перевірок та/або завершення дії обставин, визначених у цьому підпункті, та/або усунення перешкод щодо проведення таких перевірок зупиняється перебіг строків давності, передбачених статтею 102 цього Кодексу.

У разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов'язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 липня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов'язання, скасовуються, а пеня не нараховується. Сума податкового зобов'язання, сплаченого у порядку, передбаченому цим абзацом, не підлягає оскарженню.

ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАСТОСУВАННЯ РЕЄСТРАТОРІВ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ У СФЕРІ ТОРГІВЛІ, ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ ТА ПОСЛУГ»

Як відомо, 15 березня 2022 року після початку війни Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану». Тоді було зупинено дію норми абз. 7 ст. 5 Закону про РРО, про те, що використання програмного реєстратора розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється.

Наразі ж ця норма відновлюється, тобто, відновлюється використання РРО.

Також законопроектом передбачено, що санкції за невикористання РРО почнуть діяти з 1 липня 2023 року:

«Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, але не довше ніж до 1 липня 2023 року, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів».

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси