Руслан Стефанчук объяснил, подписывал ли распоряжение о командировке Николая Тищенко за границу

17:19, 26 января 2023
По закону распоряжение на командировку депутата подписывает Председатель Верховной Рады Руслан Стефанчук.
Руслан Стефанчук объяснил, подписывал ли распоряжение о командировке Николая Тищенко за границу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как известно, Посольство Украины в Таиланде сообщило, что 27 января в бангкокском отеле Novotel состоится встреча с народным депутатом Николаем Тищенко для «обсуждения вопросов улучшения взаимодействия с представителями украинской общины в Королевстве Таиланд».

Впоследствии, как писала «Судебно-юридическая газета», народный депутат фракции «Слуга народа» Николай Тищенко был уволен с должности заместителя председателя фракции. Также глава партии «Слуга народа» Елена Шуляк сообщила, что приняла решение об исключении его из партии. Перед этим глава фракции Давид Арахамия анонсировал увольнение Тищенко.

В свою очередь, спикер парламента Руслан Стефанчук поспешил заявить, что не подписывал командировочные документы Николая Тищенко.

«Николая Тищенко никуда за границу не отправлял. Соответственно, и распоряжение на командировку в Таиланд я как Председатель Верховной Рады Украины не подписывал», - рассказал Руслан Стефанчук.

Нагадаємо, відповідно до абзацу 14 частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» народні депутати України не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Як пояснює Державна прикордонна служба, виїзд чоловіків - народних депутатів України здійснюється за такими документами:

  • у разі виїзду за паспортом громадянина України для виїзду за кордон – підтвердження статусу народного депутата України;
  • у разі виїзду за дипломатичним паспортом або службовим паспортом за наявності документів, що посвідчують факт виїзду за кордон у службове відрядження та підтвердження статусу народного депутата України.

Тобто, депутат міг виїхати за звичайним паспортом для виїзду за кордон, і за таких умов додаткові документи були не потрібні (якщо слідувати буквально інформації Держприкордонслужби).

Разом з тим, судячи з офіційного повідомлення Посольства України, даний візит депутата мав характер службового. Народні депутати час від часу, включно з керівництвом Верховної Ради, виїжджають за кордон, про що свідчать офіційні повідомлення на сайті парламенту.

Виникає питання стосовно того, за якою процедурою відбулося таке відрядження. Адже поїхати за кордон без відповідного дозволу від Голови парламенту саме у службове відрядження депутат не може. 

Так, п. 15 ч. 1 статті 78 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», яка регулює повноваження Голови Верховної Ради визначає:

«голова Верховної Ради України на виконання повноважень, визначених Конституцією України:

видає розпорядження з питань відрядження народних депутатів, посадових осіб Верховної Ради і підписує відповідні документи».

Інша стаття Регламенту визначає, що підставою для відсутності народного депутата на пленарних засіданнях Верховної Ради, які проводяться відповідно до календарного плану роботи сесії Верховної Ради, з поважних причин є відрядження, участь у заходах, що здійснюються у межах роботи постійних делегацій.

Відповідно до Положення про порядок роботи з документами у Верховній Раді України, затвердженого розпорядженням Голови Верховної Ради України від 8 лютого 2021 року № 19 (пункт 238) проект розпорядження щодо відряджень народних депутатів України в межах України та за кордон візується керівником Апарату; керівником відділу бухгалтерського обліку, фінансів та планування структурного підрозділу з управління справами - якщо відрядження здійснюється за рахунок коштів державного бюджету; керівником структурного підрозділу, в якому створено проект; виконавцем.

Подія викликала резонанс на фоні заяви Володимира Зеленського, яку він зробив 23 січня, про заборону чиновникам, депутатам та суддям виїжджати за кордон, за винятком службових відряджень.

«Принципове рішення РНБО щодо виїзду чиновників за кордон. Це стосується всіх посадових осіб центральної влади, різних інших рівнів місцевої влади. Це стосується правоохоронців, народних обранців, прокурорів та всіх тих, хто має працювати на державу й у державі.

Хочуть відпочивати зараз – будуть відпочивати поза межами державної служби. За кордон їздити на відпочинок чи з якоюсь іншою недержавною метою посадовцям більше не вдасться. В п'ятиденний строк Кабмін має розробити такий порядок перетину кордону посадовими особами, щоб підставою могло бути лише реальне службове відрядження», - сказав Зеленський.

Таким чином, після прийняття відповідних змін Кабміном для держслужбовців, представників правоохоронних відомств, прокурорів, суддів тощо легально виїхати за кордон можна буде лише на підставі службового відрядження.

З повним текстом рішення РНБО можна ознайомитися за посиланням.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області