Постанову, яка забороняє держслужбовцям працювати з-за кордону, планують уточнювати

09:24, 27 июня 2022
Постанова може зазнати змін щодо держслужбовців-жінок категорії «В», які мають малолітніх і неповнолітніх дітей, мають на утриманні осіб з інвалідністю.
Постанову, яка забороняє держслужбовцям працювати з-за кордону, планують уточнювати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Кабінет міністрів дозволив державним службовцям на час воєнного стану працювати дистанційно, однак обмежив для них можливість працювати за кордоном. Відповідне рішення закріплене постановою уряду №440 від 12 квітня.

Встановлено, що у період воєнного стану для чиновників, які перебувають на території України, за рішенням керівника державної служби може запроваджуватися дистанційна робота у разі наявності можливостей для виконання їх посадових обов’язків. При цьому робота за межами України допускається лише у разі службового відрядження.

У разі перебування державного службовця або працівника державного органу в робочий час в Україні поза межами робочого місця без рішення керівника державної служби, або за кордоном, крім перебування у службовому відрядженні, до них може бути застосоване дисциплінарне стягнення.

За даними НАДС, 83,4% державних службовців не змінювали своє місцезнаходження під час війни, 13,6% є внутрішньо переміщеними та 3% перебувають за кордоном.

«В кількісному вираженні з початком війни поїхали за кордон 9,5 тис. жінок-держслужбовців. Наразі дехто уже повернувся. Звільнилося близько 6 тис. осіб. Це, в тому числі, і ті, хто виїхав за кордон. Відверто кажучи, їх складно засуджувати, бо це жінки з дітьми, які залишилися без домівок і можливості працювати», - розповіла голова НАДС Наталія Алюшина в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

На її думку, державні службовці можуть працювати з документами віддалено, і це доволі ефективно.

«Мовою цифр, 67,8% державних службовців продовжують працювати в штатному режимі, 11,1% – дистанційно та 7,2% поєднують дистанційну роботу з роботою у штатному режимі.

Відзначу, що з самого початку повномасштабної війни державна служба виявилася стійкою і стабільною, бо ми були підготовлені, маючи попередній досвід з пандемією COVID-19. Саме в той період, у 2020 році, ми почали активно використовувати телекомунікаційний зв’язок, організовувати віддалені наради, запроваджувати «дистанційку». Тоді Нацагентством був підготовлений наказ про перехід на дистанційну роботу. Він базувався на чинному законодавстві, що врегульовує цей формат зайнятості», додала вона.

Разом з тим, постанова КМУ №440 фактично скасувала наказ НАДС про можливість працювати з-за меж країни.

«Я можу зрозуміти і цю логіку. Війна - це надовго, вона не завершиться цього чи наступного місяця, ситуація невизначеності затягується. Очевидно, що державний апарат має працювати єдиним фронтом тут, на місці. Тому було прийнято саме таке рішення. Воно для мене особисто складне і болюче.

Однак, за словами Наталії Алюшиної, цю постанову будуть уточнювати. «До мене звернулися кілька народних депутатів, йде активне обговорення цієї теми. Бо ми зіштовхнулися з тим, що з-за кордону люди як працювали, так і працюють далі, тепер уже безкоштовно, попри перебування у відпустках за власний рахунок. Тож, ця постанова може зазнати деяких змін. Зокрема, щодо держслужбовців-жінок категорії "В", які мають малолітніх і неповнолітніх дітей, мають на утриманні осіб з інвалідністю тощо. Тобто пропонується така норма, щоб ці жінки мали змогу працювати з-за кордону, звісно, окрім категорії «А» і «Б», - підкреслила вона.

Нагадаємо, голова НАДС окреслила ключові новації реформи державної служби, які будуть впроваджені ближчим часом. Ідеться, зокрема, про остаточний перехід на електронний кадровий менеджмент (система HRMIS), оптимізацію апарату за результатами функціонального аудиту (скорочення держслужбовців), реформа оплати праці тощо.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва