У НАДС розповіли, чи виплачують зарплату держслужбовцям

09:05, 27 июня 2022
По захищеним статтям виплати йдуть. Часом є затримки із заробітною платою на 3-5 днів, — голова НАДС.
У НАДС розповіли, чи виплачують зарплату держслужбовцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Національного агентства з питань державної служби (НАДС) Наталія Алюшина розповіла, що наразі відбувається з фінансуванням видатків на утримання державного апарату, і чи є заборгованості по заробітній платі і соціальним виплатам.

«По захищеним статтям виплати йдуть. Часом є затримки із заробітною платою на 3-5 днів. Це те, що відомо щодо центрального рівня.

Варто відзначити, що було підписано угоду між Україною і Міжнародним банком реконструкції і розвитку про направлення першого траншу 476 млн євро на підтримку державного управління і зарплати державним службовцям та вчителям. Загалом за угодою передбачено 1,5 млрд євро. Цих коштів має вистачити до березня 2023 року», - зауважила вона інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

Вона додала, що новина про міжнародну фінансову підтримку дає надію на більш позитивні сценарії стосовно виплат. І, якщо буде прийняте рішення про запровадження нової моделі оплати праці, то буде чітка і зрозуміла система на основі класифікації посад відповідно до каталогу. Відтак, і зарплата зростатиме.

Разом із тим, держапарат чекають скорочення.

Нагадаємо, голова НАДС окреслила ключові новації реформи державної служби, які будуть впроваджені ближчим часом. Ідеться, зокрема, про остаточний перехід на електронний кадровий менеджмент (система HRMIS), оптимізацію апарату за результатами функціонального аудиту, реформа оплати праці тощо.

«Оптимізація функцій дозволить зменшити чисельність державних службовців, а відтак – навантаження на бюджет, бо це призведе до зменшення площ, скорочення закупівель і фонду зарплат.

Це буде та оптимізація, яка дозволить кожному органу, а відтак і державній службі загалом, стати більш ефективними і результативними», - відмітила голова НАДС.

«Якщо всі державні органи здійснять аудит, зможемо відмовитися від зайвих функцій, цифровізуємо процеси, оптимізуємо чисельність. Тобто забезпечимо логічний перехід до класифікації посад і нової моделі оплати праці на державній службі, що, серед іншого, дозволить збільшити загальний рівень заробітної плати держслужбовців».

«Методологія готова до передачі в Міністерство юстиції. На мою думку, такий аудит в центральних органах необхідно провести у червні-липні. Безпосередньо на його проведення, незалежно від чисельності працівників в державному органі, потрібен в середньому 21 день, в крайньому випадку – не більше місяця», - додала Наталія Алюшина.

На питання стосовно того, що буде з усіма людьми, яких скоротять та чи буде їм держава гарантувати якісь професійні можливості, перепрофілювання, право переходу на інші посади, Наталія Алюшина відмітила наступне:

«У робочих підгрупах з відновлення країни в післявоєнний час це питання теж лунає: «Що робити з людьми?».

Це як із шахтарями, яким постійно "закривають" шахти. Кожен шукає для себе вихід. Хтось виїжджає, приміром, у Польщу і продовжує там працювати в шахті. А дехто прагне опанувати нову спеціальність. Хтось асимілюється і залишиться за кордоном, хтось планує звільнитися сам і уже шукає нову роботу – приміром, перепрофілюється на соціальних працівників

Можу констатувати, що компетенції і навички державних службовців універсальні і вони можуть працювати в будь-якій структурі. Тому ваше питання залишається актуальним. Буде запропонований покроковий алгоритм».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде