Рада планує встановити мораторій на підвищення тарифів на тепло та газ для населення до кінця війни і на півроку після її завершення

13:40, 21 июня 2022
Пропонується компенсувати різницю в тарифах за рахунок субвенції держбюджету місцевим бюджетам, а можливих додаткових витрат комунальників за рахунок дивідендів НАК «Нафтогаз України» та коштів міжнародних партнерів.
Рада планує встановити мораторій на підвищення тарифів на тепло та газ для населення до кінця війни і на півроку після її завершення
Джерело фото: postfactum.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт №7427 про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення, яким пропонується на час дії воєнного стану та протягом півроку після його завершення запровадити мораторій на підвищення на газ та тепло для населення. За відповідне рішення проголосували 229 народних депутатів, повідомив перший заступник голови Комітету з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Законопроєктом пропонується встановити, що на час дії воєнного стану та протягом півроку після його завершення забороняється підвищувати тарифи на газ та тепло для населення, а також переглядати розмір абонплати за газ.

Крім цього на цей же період може бути встановлено заборону на примусове стягнення боргів населення за комунальні послуги, а також, зокрема, відключення від газу боржників

Передбачається, що постачальникам компенсуються витрати у зв’язку з впровадженням мораторію на перегляд тарифів та компенсується різниця в тарифах. Обсяг різниці в тарифах визначається методикою, що затверджується урядом. Фінансування компенсацій буде здійснюватися за рахунок коштів Державного бюджету.

Цим же документом передбачається врегулювання заборгованості за спожитий газ постачальників комунальних послуг.  Зокрема, зазначається, що на заборгованість за договорами купівлі-продажу та постачання природного газу, які укладені з НАК «Нафтогаз України», що погашена до 31 грудня не нараховуються штрафи та пеня.

Документ також передбачає залучення 180 мільярдів гривень від міжнародних партнерів для покриття різниці в тарифах.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», НАК «Нафтогаз України запевнив, що тарифи на тепло для населення не будуть зростати попри зміну вартості газу для теплопостачальних компаній більш ніж в три рази.

«Інформація щодо зростання вартості опалення в три рази не відповідає дійсності. «Нафтогаз» підвищив ціни для підприємств ТКЕ. На платіжках українців це не відіб’ється», - запевнили у компанії.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду