250 000 грн відшкодування через порушення Радою права на звернення: яку справу розглядала ВП ВС

14:19, 1 февраля 2022
Чи постановила Велика Палата Верховного Суду стягнення моральної шкоди через бездіяльність Верховної Ради.
250 000 грн відшкодування через порушення Радою права на звернення: яку справу розглядала ВП ВС
Джерело фото: radako.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» знайшла справу, де відповідачем стала Верховна Рада. А все через бездіяльність парламенту щодо розгляду звернень громадян та надання відповідей.

Позов до ВРУ про стягнення 250 тис. грн моральної шкоди

Велика Палата Верховного Суду розглянула 23 січня 2019 року справу № 800/416/17 за позовом до Верховної Ради України про визнання протиправною бездіяльності щодо ненадання відповіді по суті його звернення у законний термін та у ненаправленні цього звернення за належністю.

Також йшлося про стягнення з ВРУ моральної шкоди у розмірі 250 тис. грн.

Позивач зазначив, що на своє звернення, надіслане у квітні 2017 року, він отримав відповідь лише у жовтні. Крім того, надана відповідь, на його думку, не стосується розгляду звернення по суті, а відтак, відповідач протиправно не перенаправив це звернення уповноваженому органу.

Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив.

За позицією суду, до повноважень ВРУ не входить розгляд звернень громадян, оскільки ці повноваження визначаються виключно Конституцією України, зокрема її розділом ІV. А інші законодавчі акти не можуть покладати додаткових прав чи обов'язків на парламент.

Велика Палата Верховного Суду не погодилася з таким висновком.

ВП ВС зазначає: «Відповідно до підп. 20 п. 7 Положення про Апарат ВРУ останній у сфері організаційного забезпечення діяльності ВРУ організовує прийом громадян, розгляд поданих ними до ВРУ та її органів пропозицій, заяв і скарг, вивчає та узагальнює питання, порушені громадянами у зверненнях, вносить пропозиції щодо їх вирішення».

Разом з тим Палата не погодилася з висновком суду першої інстанції про необґрунтованість вимог позивача у частині визнання протиправною бездіяльності ВРУ щодо ненаправлення його звернення за належністю та зобов'язання Ради переслати таке звернення за належністю.

За приписами ч. 3 ст. 7 Закону № 393/96-ВР встановлюються такі обов'язки: пересилання звернення за належністю відповідному органу, якщо порушені у зверненні питання не входять до повноважень органу державної влади або повернення звернення з відповідними роз'ясненнями, якщо останнє не містить даних, необхідних для прийняття обґрунтованого рішення.

ВП ВС звертає увагу, що позивач жодного обґрунтування заподіяння йому моральної шкоди відповідачем, як і жодного обґрунтування заявленого розміру відшкодування моральної шкоди, не навів.

Апеляційну скаргу ВП Верховного Суду задовольнила частково. Було визнано бездіяльність ВРУ щодо непересилання звернення позивача за належністю протиправною.

Раніше повідомлялося, що Верховний Суд зобов’язав Володимира Зеленського розглянути запит на публічну інформацію.

«Судово-юридична газета» також писала про позицію ВС стосовно  ненадання публічної інформації через паперову форму зберігання.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді