Україна залишається лідером з невиконаних рішень ЄСПЛ

15:45, 22 декабря 2021
Станом на грудень 2021 року в процесі виконання понад 5 років перебуває 217 справ, понад 10 років – 72.
Україна залишається лідером з невиконаних рішень ЄСПЛ
Источник фото: фейсбук Pavlo V. Pushkar
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час візиту Голови та делегації Верховного Суду від України до Страсбургу була оприлюднена підсумкова інформація щодо загального стану виконання рішень ЄСПЛ нашою державою на завершення 2021 року. Про це повідомив начальник відділу Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар.

«Частина експертного обміну думками стосувалася стану імплементації рішень Суду стосовно вимоги та обов'язку створення ефективних засобів захисту по деяких категоріях справ - зокрема стосовно питань надмірної тривалості судових проваджень ("акселераторних" та "компенсаторних"), (не)виконання судових рішень постановлених стосовно держави, а також засобів захисту по відношенню до незаконного чи тривалого перебування під вартою, в тому числі в порушення статті 3 Конвенції, тобто засобів захисту компенсаторного та превентивного характеру стосовно неналежних умов тримання під вартою.

Станом на грудень 2021 року Комітет міністрів РЄ наглядає за виконанням 635 справ (із яких 105 справ – провідні); із них 476 справ – на посиленому нагляді (із них 53 справи – провідні) – що становить 75 %. Загалом закрито нагляд у 1203 справах, а в процесі виконання понад 5 років перебуває 217 справ (із них 69 є провідними), понад 10 років – 72 (із них 33 – провідні). Загалом, ці цифри становлять 11 % від загальної кількості всіх справ, що перебувають на виконанні».

«Україна, на жаль, залишається лідером з невиконаних рішень ЄСПЛ», – зауважив спікер і додав, що «дві пілотні справи, які перебувають на виконанні – групи Іванов / Бурмич проти України та "Сукачов проти України", є дуже проблемними в цьому контексті», - зауважив Павло Пушкар.

 


Нагадаємо, раніше ми публікували дані про те, скільки витрачає Україна на послуги юристів із представництва в іноземних судах та ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду