Крах довіри – глобальна проблема

08:13, 13 июля 2023
Судді повинні докласти більше зусиль, щоб завоювати довіру як інституційну цінність.
Крах довіри – глобальна проблема
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Христина Гладишева,

суддя Рівненського районного суду Рівненської області

 

Довіра дозволяє діяти, а дії зміцнюють довіру. Передумовою довіри є система, яка працює для всіх.

Пригадуємо, саме з метою відновлення довіри до правосуддя розпочалася повномасштабна українська судова реформа.

Довіра – це ліцензія організації на діяльність, керівництво та успіх, переконані в  Edelman.

Команда професіоналів Edelman (американське міжнародне агентство зі зв’язків із громадськістю та стратегічних комунікацій) вивчає довіру понад 20 років, вважаючи її найвищою валютою у відносинах, які всі інституції – бізнес, уряди, неурядові організації та ЗМІ – будують зі своїми зацікавленими сторонами.

Рівень довіри визначено основним індикатором, за яким оцінюється авторитет та незалежність судової влади.

Прозорість та відкритість судової влади дозволили суддям безповоротно просувати зміни до стандартів правосуддя, які працюють в сильних демократичних країнах.

Проте для об’єктивності варто відмітити, що попри значні зусилля судовій владі не вдалося завоювати високий рівень довіри.

Цікавим для аналізу є Барометр довіри Едельмана (Edelman Trust Barometer) — щорічне глобальне дослідження.

2022 рік мав стати роком, коли світ вийшов з пандемії, з обіцяним поверненням до нормального життя та економічним бумом. Натомість відбулося безпрецедентне російське вторгнення в Україну, зростання цін на сировинні товари, більша глобальна відсутність продовольчої безпеки, стрімке зростання процентних ставок, продовження кліматичних потрясінь, суворі нокдауни Covid у Китаї та відступ від глобалізації через геополітичні ризики. Це викликало кризу вартості життя серед нижчого і навіть середнього класу в усьому світі.

У Барометрі довіри Едельмана 2023 відображено, як цей макротиск проявляється на індивідуальному рівні в наборі страхів, починаючи від інфляції до ядерної війни. Вони стоять на вершині вже існуючих побоювань щодо втрати робочих місць через автоматизацію та вплив зміни клімату. Наслідком стає спуск від недовіри до гострої поляризації в суспільстві.

В звіті висловлюється занепокоєння, що без втручання ми побачимо продовження переходу від кризи інституційної довіри до кризи міжособистісної довіри.

За останні кілька років довіра до інституцій у всьому світі падає, саме перед такою реальністю стоїть світ.

Як бачимо, проблема довіри – глобальна.

Дослідження констатують, що недовіра зараз є «емоцією суспільства за замовчуванням», 6 із 10 людей схильні за замовчуванням дотримуватися недовіри до людей та інформації.

 Звісно, що більшість з цих аспектів не входить у поле діяльності судової влади, у зв’язку із відсутністю інституційної компетенції вирішувати такі проблеми.

Однак, як вказує дослідження, фундаментальним джерелом руйнування довіри стає неспроможність державних органів та інституцій виконувати свої завдання. І оскільки це безпосередньо стосується судової системи, судді теж будуть покликані вирішити цю проблему.

Повертаючись з глобального виміру до нашої реальності, функціонування судової системи, також спостерігаємо занепад морального духу та брак довіри через корупційні скандали, пов’язані із суддями чи їх неналежною поведінкою, що, безумовно, підривають авторитет судової влади та створюють серйозну загрозу її незалежності.

Хотілося б, щоб суспільство розуміло, що будь-яке викриття корупції в системі правосуддя – не може звучати вироком усім суддям та судовій системі.

Натомість, суддівська спільнота повинна докладати максимум зусиль, щоб тінь недоброчесних колег, які підривають віру людей у справедливість та силу Закону не падала на тих суддів, хто своєю добросовісною працею доводять, що є вірними прихильниками ідеалів та цінностей демократичного світу.

Більшість суддів з цілковитим усвідомленням своєї ролі в державі залишаюся вірними Присязі та розуміють, що користуються надзвичайно крихкою довірою.

Будучи провідниками цих цінностей, судді відчувають свою відповідальність та місію – забезпечувати  довіру до системи правосуддя.

Зрештою, судове рішення є лише одним із засобів, за допомогою якого судді досягають результату – відправлення справедливого та ефективного правосуддя.

Для подолання недовіри у суспільстві, судді зобов’язані супроводжувати трансформацію та реформування судової системи, заручившись підтримкою інших гілок влади та суспільства.

Ми повинні відновити здатність довіряти, лише довіряючи одне одному, ми зможемо збудувати державу, в якій кожен відчуватиме захищеність та впевненість у майбутньому.

Для написання статті були використані інформація, звіти та аналітичні статті Edelman (www.edelman.com).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду