Стаття 615 КПК – що далі? Пропозиції особливостей кримінального провадження в умовах воєнного стану

21:20, 9 марта 2022
Уведення правового режиму воєнного стану має свої особливості здійснення кримінального провадження, які вказані в ст. 615 КПК. Та підступний напад Росії показав, що ці правові форми не цілком відповідають масштабам загроз.
Стаття 615 КПК – що далі? Пропозиції особливостей кримінального провадження в умовах воєнного стану
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Віктор Новожилов

аспірант кафедри кримінальної юстиції Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого (м. Харків)

Цинічно відкриті загарбницькі дії Російської Федерації, поновлені 24 лютого 2022 року, поставили перед органами кримінальної юстиції ряд завдань, які до того так масово не виникали от уже 77 років.

Уведення правового режиму воєнного стану має свої особливості і при здійсненні кримінального провадження, які визначені в ст. 615 КПК України. Та підступний напад Росії показав, що ці правові форми не цілком відповідають дійсності та масштабам загроз. Тому вже 01 березня 2022 року до парламенту було внесено законопроєкт № 7118, який запропонував нову редакцію ст. 615 КПК.

Водночас, варто пам’ятати про деякі правові імперативи, що продовжують діяти навіть в умовах воєнного стану. У галузі кримінального процесу це вимоги ст. 29 Конституції України, статей 3, 4 (пункт 1) і 7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Женевської конвенції про поводження з військовополоненими і протоколів до неї. Намагаючись врахувати згадані нормативні положення, я підготував більш конкретні пропозиції до удосконалення форм здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану (передусім під час досудового провадження). Звичайно, вони далеко не досконалі, деякі пропозиції однозначно заслуговують на критику. Тому пропоную ці напрацювання для загального обговорення:

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки