Кабмін пропонує спростити вимоги до ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів за кордоном і процедуру оголошення в міжнародний розшук

16:00, 5 травня 2024
Строк дії дозволу прокурора чи суду на виконання процесуальної дії в іноземній державі не обмежується.
Кабмін пропонує спростити вимоги до ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів за кордоном і процедуру оголошення в міжнародний розшук
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Уряд пропонує спростити вимоги до ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться на території іноземної держави. Відповідний законопроект №11223 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо міжнародного співробітництва під час кримінального провадження Кабінет Міністрів зареєстрував у парламенті.

Так, у статті 164 КПК пропонується визначити, що в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів на території іноземної держави відомості, передбачені в пунктах 1, 7 та 8 ч. 1 ст. 164, не зазначаються, а відомості, передбачені у пункті 6 ч. 1 цієї статті, зазначаються з урахуванням відсутності відомостей щодо особи, яка здійснюватиме тимчасовий доступ до речей і документів.

Тобто, відомості про прізвище, ім’я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів; строк дії ухвали, який не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали (за виключенням ухвал, постановлених на виконання вимог ч. 2 статті 562 КПК), положення закону, які передбачають наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду – зазначати у разі прийняття змін буде не потрібно, а відомості про розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і оригінали або копії документів, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом – зазначаються з урахуванням відсутності відомостей щодо особи, яка здійснюватиме тимчасовий доступ до речей і документів.

У ч. 2 статті 562 КПК (процесуальні дії, які потребують спеціального дозволу) Кабмін пропонує визначити, що у разі якщо при зверненні за допомогою в іноземній державі необхідно виконати процесуальну дію, для проведення якої в Україні потрібен дозвіл прокурора або суду, така процесуальна дія потребує надання відповідного дозволу прокурором або судом у порядку, встановленому цим Кодексом. Строк дії такого дозволу не обмежується, а належно засвідчена копія дозволу долучається до матеріалів запиту.

При цьому в ухвалі слідчого судді, суду відомості щодо строку дії ухвали, щодо особи, яка здійснюватиме її виконання, в тому числі тимчасовий доступ до речей і документів, та відомості щодо наслідків невиконання ухвали не зазначаються.

Також змінюються умови оголошення у міжнародний розшук.

Так, пропонується, щоб слідчий, прокурор оголошував підозрюваного в міжнародний розшук, якщо існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває за межами України. Особа вважається оголошеною в розшук (міжнародний розшук) з моменту винесення постанови.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області